Foto: Peter Olsson.
EFTERMIDDAG I P4

Kyrkovalet: Här är de partipolitiskt obundna

I Växjö stift ställer elva nomineringsgrupper upp i kyrkovalet den 15 september. I Eftermiddag i P4 går vi denna vecka igenom alla alternativen. Det handlar dels om politiska partier, men också alternativ som tidigare var politiska, men som nu bildat egna grupper. Och så har vi också ett antal som är helt politiskt obunda. Här presenterar vi de sistnämnda. I morgon, onsdag, kan du läsa mer om de två övriga grupperna.

KOMMENTERA:

Förra gången röstade endast tio procent av de som bor i Växjö stift i valet som kallats för just "det bortglömda". Ska du rösta? Varför, varför inte? Dela med dig av dina tankar till oss!

Mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Vi finns också på de sociala medierna.

Frimodig Kyrka vill ha bort alla politiska partier från kyrkan

#link=360033#utnyttjar sin talartid ofta är Frimodig Kyrka som överst på listan har prästen Dag Sandahl, för den breda allmänheten känd som den som fört debatten mot kvinnliga präster. Frimodig Kyrka vill ha bort de politiska partierna och är emot samkönade äktenskap.

POSK vill ta bort flera av kyrkovalen

Marianne Slattegård från POSK. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

#link=360035#partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan, är en av de som tidigt dök upp som ett alternativ till de politiska partierna. På deras agenda inför kyrkovalet står bland annat att minska antalet val, och bara ha val på lokal nivå framöver.

Öppen Kyrka tar kamp för de homosexuella

Efter kyrkomötets beslut är det från 1 november 2009 möjligt att få kyrklig samkönad vigsel. Beslutet innebär samtidigt att ingen enskild präst har skyldighet att förrätta samkönad vigsel

#link=360038#i kyrkovalet Öppen Kyrka är för att Svenska kyrkans präster ska viga par av samma kön. De står överhuvudtaget för en mer modern syn på bibeln och skiljer sig från de mer konservativa rörelserna inom kyrkan därmed.

Ännu ett nytt opolitiskt kyrkoparti

Rita Fröberg bytte från Moderaterna till nya gruppen Vägen. Foto Tobias Sandblad SR

#link=360048#exemplet på hur nya grupper skapas för att kunna engagera sig i kyrkopolitiska frågor, men utan att ha någon som helst koppling till något politiskt parti. Vägen säger bland att de vill verka för ökad kunskap och insikt i vad kristen tro innebär.#text=5642001#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista