Kyrkovalet 2013. Foto: Anna Jutehammar/P4 Gotland
EFTERMIDDAG I P4

Kyrkovalet: Här är de som tidigare var partipolitiska som bildat egna grupper

I Växjö stift ställer tolv nomineringsgrupper upp i kyrkovalet den 15 september. I Eftermiddag i P4 går vi denna vecka igenom alla alternativen. Det handlar dels om politiska partier, men också alternativ som tidigare var politiska, men som nu bildat egna grupper. Och så har vi också ett antal som är helt politiskt obunda. Här presenterar vi alternativen som tidigare var politiska men som bildat egna grupper.

KOMMENTERA:

Förra gången röstade endast tio procent av de som bor i Växjö stift i valet som kallats för just "det bortglömda". Ska du rösta? Varför, varför inte? Dela med dig av dina tankar till oss!

Mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Vi finns också på de sociala medierna.

Borgerligt alternativ ersätter M

En ny grupp har dykt upp som i praktiken fyller Moderaternas tomrum. Det heter Borgerligt alternativ och det låter ju som att det skulle ersätta även andra borgerliga partier i kyrkan, men så är det inte.

Kristdemokrater i Svenska Kyrkan vill ha personval framför partival

Bertil Svensson, Kristdemokrater i Svenska Kyrkan. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Kristdemokrater i Svenska Kyrkan har sedan tio år tillbaka med sittt namnbyte markerat att politiska partier inte borde finnas i Svenska Kyrkan. På sikt vill de gå ännu längre. Det borde det gå att rösta på enskilda personer bara, och inte på grupperingar, säger en av kandidaterna, Bertil Olsson, till Sveriges Radio, inför kyrkovalet i helgen.

En vänster i kyrkan utan koppling till partiet

Birgitt Axelsson Edström från Vänstern i Svenska Kyrkan. Foto Tobias Sandblad Sveriges Radio

I kyrkovalet finns såväl politiska partier som nya grupperingar helt utan koppling till de traditionella politiska partierna. Dessutom finns det som låter som att de har en koppling till ett politiskt parti, men menar att de inte har det. Så är det med Vänstern i Svenska Kyrkan.

"Den som flyttar borde inte behöva byta församling"

Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Nomineringsgruppen FISK, Fria liberaler i Svenska Kyrkan, kommer ursprungligen från Folkpartiet som historiskt hållit den socialliberala fanan högt, något som också går igen i FISK:s valmanifest. De stödjer även förslaget om att församlingstillhörigheten inte ska avgöras av var man bor.

Skogen viktig för Mp i kyrkovalet

Björkkronorna hållet tätt mot solljuset och tillåter granen att växa upp men hindrar ytterligare björkar från att växa till sig. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Miljöpartiet är ett av de partier som lämnat kyrkan men istället ersatts av en förening där flera av frågorna på agendan känns igen från partiets hjärtefrågor. Vid sidan om synen på hur vi brukar samhället, tex ett hållbart skogsbruk, så märks integration och en human flyktingpolitik.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista