1 av 3
Troja kan stoltsera med åtta egna produkter i truppen. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 3
Troja-Ljungbys tränare Gunnar Leidborg har många års erfarenhet av tränarjobb i Tyskland, Schweiz, Österrike och Danmark. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
3 av 3
Johan "Bagarn" Andersson har återvänt till moderklubben. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Ishockey

Troja är allsvenskans främsta plantskola

5:35 min

Ikväll spelar Troja-Ljungby premiär i hockeyallsvenskan mot Djurgården. Troja är det lag i allsvenskan med flest egna produkter. Åtta spelare i laget har Troja som sin moderklubb.

En av spelarna som har växt upp i Ljungby är Johan Andersson som nu har återvänt till sin moderklubb efter spel i elitserien för bland andra Linköping och Timrå. Nu kommer han hem och blir lagkapten.

– 92-93 när jag började gå på matcherna som knatte var drömmen att få vara med i a-laget och att nu få dra på mig tröjan med ett "c" på bröstet är ett hedersuppdrag.

Troja-Ljungby är klubben som gjort sig känd som en plantskola för unga talanger och det var en av anledningarna till att den nye huvudtränaren Gunnar Leidborg lockades till Ljungby.

– Vi är en sorts högskola innan man kommer ut i arbetslivet och det ska vi vara stolta över. Det är inte många spelare som väljer Troja för att tjäna pengar. Sådan är inte verkligheten. Verkligheten är att man får visa upp sig i en bra serie.

Klicka på ljudfilerna längst upp i artikeln för att höra intervjuerna med Johan Andersson och Gunnar Leidborg.

Anna Tigerström

anna.tigerstrom@
sverigesradio.se

0470-72 60 91
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista