Merlita Malmström. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Stor besvikelse över friande dom

1:36 min

Den friande domen igår mot en tidigare krogägare och sex dörrvakter i Växjö som åtalats för olaga diskriminering efter att ha vägrat släppa in nio olika kvinnor med asiatiskt utseende har väckt reaktioner. Sexbarnsmamman Merlita Malmström från Skruv, med rötter på Filippinerna, är en av de drabbade, och hon är mycket besviken på tingsrättens dom.

– Det är för jävligt, man kan inte beskriva hur det är egentligen. Bara för att vi är asiater så har vi inte rätt. Det är de som begår brott som får rätt, säger Merlita Malmström.

Merlita Malmström från Skruv har bott i Sverige i över 20 år. Hon är egenföretagare, gift och har sex barn. Och det var när hon skulle ut och äta med två av sina döttrar på krogen i Växjö som de blev stoppade av dörrvakten.

– Han sa att vi inte var välkomna och jag krävde självklart en förklaring. Han sa att det är för att det förekommer prostitution i baren inne i restaurangen. Men inte vi, sa jag. Det spelar ingen roll, ni är inte välkomna ändå, sa han. Alla som passerade förbi tittade på oss och jag såg på mina flickor att de tyckte det var pinsamt och ville gömma sina ansikten för att inte visa sig för folk.

Enligt domen i Växjö tingsrätt hade krogägaren fått uppgifter från polisen om att det förekom prostitution bland asiatiska kvinnor på krogen, och tingsrätten menar att både krogägaren och vakterna därför kan anses ha haft ett legitimt syfte när de stoppade kvinnorna. Men det resonemanget håller inte, menar Merlita Malmström.

– De kan inte stoppa alla som är asiatiska om de misstänker prostitution. De får titta inne vilka som är prostituerade, för det är lättare för dem att se det där inne, säger Merlita Malmström och fortsätter:

– Jag tycker att någon ska få stå till svars för detta.

Kammaråklagare Marcus Sjöstrand överväger nu att överklaga den friande domen till hovrätten.

Krogägare och vakter frias från åtal om diskriminering

Växjö Tingsrätt. Foto Martina Svensson/Sveriges Radio

En tidigare krogägare i Växjö och sex dörrvakter som stått åtalade för olaga diskriminering friades i dag av Växjö tingsrätt. Krogägaren och vakterna åtalades för att nekat nio olika kvinnor med asiatiskt utseende att komma in på krogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista