En av länets kyrkor. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
EFTERMIDDAG I P4

Kyrkovalet: De politiska partierna du kan rösta på

I Eftermiddag i P4 fortsätter vi denna vecka att gå igenom de tolv alternativ det står mellan i kyrkovalet. Det handlar om politiska partier, men också alternativ som tidigare var politiska men som nu bildat egna grupper. Och så har vi också ett antal som är helt politiskt obunda. Här presenterar vi de politiska partierna som ställer upp - S, C och SD.

KOMMENTERA: Förra gången röstade endast tio procent av de som bor i Växjö stift i valet som kallats för just "det bortglömda". Ska du rösta? Varför, varför inte?  Dela med dig av dina tankar till oss!

Mejla eftermiddag.kronoberg@sverigesradio.se eller ring vår insändartelefon på 0470-10 400. Vi finns också på de sociala medierna.

Invandringen fråga för Sverigedemokraterna i kyrkovalet

När Sverigedemokraterna går till val i kyrkovalet i Växjö Stift så lyfts traditionen och historien fram, men av de sex områden som partiet tar upp på sin hemsida har hälften koppling till invandringsfrågan.

S försvarar att partierna finns kvar

Birgitta Lindén, (S) på presskonferensen inför kyrkovalet 2013. Foto Tobias Sandblad Sveriges Radio

Samtidigt som banden mellan de politiska partierna och kyrkopolitiken tunnats ut allt mer genom åren så finns också flera partier som fortsätter att ställa upp i valet under det politiska partiets namn. Ett sådant är arbetarpartiet Socialdemokraterna som är ett värde i att de partier som representerar oss i samhället också finns med i kyrkan.

C: Kyrkan ska ha utrymme för tvivlare

-- Vi har ju hela tiden hållt på att Svenska Kyrkan ska vara rikstäckande och öppen för alla.

Vid sidan om Socialdemokraterna så är Centerpartiet det politiska parti som lockat flest till valurnorna i Växjös stift de senaste åren. Centern står också fast vid sin syn att de politiska partierna behövs i kyrkan.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista