1 av 2
Centrallasarettet i Växjö. Foto: Stefan Ahlrik/Landstinget Kronoberg.
2 av 2
Jonas Johansson, tillförordnad verksamhetschef för ortopedin i landstinget Kronoberg. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Långa köer för planerade operationer

1:35 min

Väntetiderna för många planerade operationer på centrallasarettet i Växjö är långa just nu. Inom ortopedin är väntetiden för de flesta diagnoser som ingår i vårdgarantin mer än 13 veckor.

– Det är ju problematiskt för patienten som ofta har besvär. Det bästa vore  förstås att vi kan erbjuda operation inom kortare tid än så här, säger Jonas Johansson, tillförordnad verksamhetschef för ortopedin i landstinget Kronoberg.

Fyra veckor vore en acceptabel väntetid för en operation, tycker Jonas Johansson och bläddrar i papperen som visar att det är mer än 13 veckors väntan på i princip alla ortopediska planerade operationer i Växjö just nu.

– I Växjö är det bara atroskopi och korsbandsoperationer som vi klarar inom 13 veckor, säger han.

–- Konsekvenserna för patienterna är ett större lidande. Ovissheten av att inte veta när man ska bli opererad kan också bli ett problem 

Orsakerna till de långa väntetiderna är främst att det varit vakanser på läkarsidan, men en lång tids sommarstängning i år har också bidragit till att köerna har vuxit, tror Jonas Johansson.

– Vi har väldigt få planerade operationer på sommaren och i år har vi av olika anledningar en ganska lång sommarstängning. Från andra veckan i juni till sista augusti. Personalen ska ju ha ut sin semester förstås och det har varit svårt att rekrytera sommarvikarier till olika positioner.

På Ljungby lasarett ser det mycket bättre ut på väntetidssidan, framför allt för höft- och knäproteser, säger Jonas Johansson som tror att centrallasarettet i Växjö kommer kunna operera i kapp och minska köerna under hösten.

– Under hösten har vi mycket bättre bemanning, både i Ljungby och i Växjö så det ser mycket ljusare ut lite senare i höst vad gäller väntetiderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista