Ambulans på väg i Kronoberg. Foto: Stefan Ahlrik, Landstinget Kronoberg
Kronoberg

Hedersomnämande för system med patientjournaler i ambulanser

Landstinget Kronoberg har fått ett hedersomnämnande för sitt arbete med att göra det möjligt för ambulanspersonalen och kunna ta del av patientjournaler under färd i ambulansen.

Det innebär att alla nu kan läsa samma information om patienten i akutprocessen skapar förutsättningar för en större säkerhet för patienten.

Landstinget Kronoberg var först i landet med att skapade möjligheten och idag är alla ambulanser i landstinget utrustade med systemet.

Det är på den pågående FLISA-konferensen i Uppsala (FLISA=Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård) som Landstinget Kronoberg fått ett hedersomnämnande.

– Det är ett imponerande arbete man har gjort i Kronoberg. Genom att till exempel kunna ta del av relevant journalinformation på väg ut till patienten kan ambulanspersonalen i Kronoberg förbereda sig på ett helt annat sätt än i stora delar av landet. Det gör att en patient som tidigare ofta var okänd, nu blir känd. Eftersom de flesta patienter på ett eller annat sätt har varit i kontakt med vården tidigare, säger Poul Kongstad, ordförande för FLISA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".