1 av 3
Maskar i mängd. Foto: Privat
2 av 3
Prao-Per och handledare Veikko.
3 av 3
Tummen upp för Synnöve Svensks hus på Pepparvägen i Växjö.
FÖRMIDDAG I P4

Prao-Per som skadedjursbekämpare

23 min

Så här såg det ut hemma hos familjen Johansson i Länshult i morse. Tusentals tusenfotingar har invanderat deras fastighet. Vad är det, varför dyker de upp, hur stoppar man dem? Per Brolléus praoade idag som skadedjursbekämpare hos Veikko Räihä på Anticimex och fick svar på undringen från Johansson i Länshult.

– Skadedjur är illa, men vatten är värre, menar Veikko Räihä som handleder Per Brolléus genom en fastighetskontroll i en villa på Pepparvägen hos Åke och Synnöve Svensk i Växjö.

Fuktmätaren visar dock att paret Svensk inte har några problem med den varan.

– Och några skadedjur tror jag heller inte att vi har, säger Synnöve. Fast katten börjar bli så gammal att den tar nog inga möss längre.

För Veikko är uppdraget att förebygga och att rent ekonomiskt göra så att försäkringsbolagen slipper betala ut pengar i onödan för skador på fastigheter.

– Det är enklare att förebygga t ex en brand innan den sker än att släcka den när det väl brinner. Ungefär så jobbar vi.

Paret Svensks villa fick med bravur godkänt, Prao-Per ansågs dock vara lite ofokuserad på det egentliga jobbet, medan han la ganska stor vikt vid att få till lite bra fika, enligt handledare Veikko.

När det gäller problemet med tusenfotingar i tusental, som familjen Johansson i Länshult berättade om tidigare på morgonen, så konstaterade Veikko att det bästa man kan göra är att försämra tusenfotingarnas betingelser.

– Håll rent från löv och växter, lägg ut myrmedel och i värsta fall kontakta en skadedjurssanerare. Tusenfotingarna är inget hot mot byggnaden och förstör ingenting, utan är mest bara äckliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista