Erik Måneld och David Stigsson, delaktiga i riksfinalen i Unga Ekokockar 2013. Foto: Anne Marchal
Växjö

"Ekomat är känslan att välja rätt"

"Hjärtat och hjärnan spelar stor roll"
1:49 min

– Det handlar egentligen inte så mycket om skillnad i smaken utan mer om känslan av att veta om man gör rätt eller fel!
Så beskriver radiokocken Erik Måneld filosofin med att välja ekologisk mat. Tillsammans med David Stigsson leder han arbetet med finalen tävlingen Unga Ekokockar på matmässan i Växjö i helgen.

Riksfinalen i matlagningstävlingen Unga Ekokockar är ett av de stora publikarrangemangen på Mat 2013 i Växjö i helgen. Från en stor scen tävlar de bästa eleverna på landets restaurangskolor om segern.

I  det stora mattältet på Stortorget har det byggt upp 6 stycken fullutrustade tävlingskök med allt vad det innebär. Och finalen avgörs under större delen av lördagen.

En rutinerad räv i tävlingsledningen är vår radiokock Erik Måneld. I år har han sällskap av David Stigsson från Linnéuniversitetet som inte är engagerad i själva matlagandet utan i organisationen kring arrangemanget. Och båda två brinner för mat och framför allt att marknadsföra ekologisk mat.

– Det är inte så stora skillnader i själva smaken mellan en vanlig morot och en ekologisk morot egentligen. Men det smakar ju mycket bättre när man vet var råvarorna kommer ifrån och att de är schysst producerade. Hjärnan och hjärtat spelar stor roll, säger Erik Måneld och får medhåll av David Stigsson

Unga Ekokockar arrangeras av Miljöresurs Linné och Svenska kockars förening.

"Vi måste minska köttberget"

Karin Sahlström, Miljöresurs Linné. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

Måste alla bli vegetarianer? Den frågan ställer Karin Sahlström, Miljöresurs Linné, lite provocerande. Hon deltar i Mat 2013 och hennes seminarie handlar om att vi måste minska köttberget för att värna om miljö och klimat. I morse gästade hon P4 Morgon och fick då bland annat svara på frågan om alla måste bli vegetarianer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".