1 av 3
Anna Tenje (M) försöker ta sig över en trottoarkant i rullstol. I bakgrunden Thomas Johansson. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
2 av 3
Kullersten och oavfasade trottoarkanter innebär trubbel för Thomas Johansson. Carin Högstedt (V) ser på medan Anna Tenje försöker ta sig över en trottoarkant. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
3 av 3
– Jättedåligt. Anskrämligt, tycker Anna Tenje. Foto: Jonatan Bergman/P4 Kronoberg.
Växjö

Himmel och helvete i rullstol

2:03 min

Växjö måste bli bättre på att anpassa staden för folk som sitter i rullstol. Thomas Johansson sitter sedan nio år tillbaka i rullstol. För honom är det nästan omöjligt att ta sig fram på vissa platser. Något som Anna Tenje (M) själv fick känna på.  

Thomas Johansson är vice ordförande i DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Han tar sig med stor möda fram över Stortorget i Växjö tills han kommer fram till en trottoarkant.  

– Då får jag liksom hoppa upp och samla krafter, sitta och slita som en jävla dåre för att det inte är en avfasad kant, beskriver Thomas som efter ett tag lyckas ta sig över trottoarkanten. 

– Jag har suttit i stol nu i snart nio år. Att ta sig fram i Växjö kan vara himmel och det kan vara helvete, säger han och fortsätter: 

– Det värsta är ju Stortorget i Växjö. Det är ju absolut under all kritik med dessa gatustenar som är stora, med bredd emellan, djup mellan stenarna och dåligt avfasade trottoarkanterna. Det är bland de värsta ställena i hela Växjö.

Skulle du säga att Växjö är tillräckligt tillgängligt för personer som sitter i rullstol?

– Det är inte tillgängligt på långa vägar, slår Thomas Johansson fast.  

Carin Högstedt (V) sitter i kommunfullmäktige och tycker att tillgänglighetsarbetet går på tok för långsamt.

– En av de första frågorna jag träffade på i politiken här i Växjö kommun var just avfasningen av trottoarkanterna. Och det pågår fortfarande. Jag pratar om 20-25 år, alltså, säger Carin Högstedt med armarna i kors.  

Anna Tenje (M) du är bland annat ordförande i tekniska nämnden här i Växjö vilket innebär att du jobbar med sådana här frågor. Ska det ta 20-25 år för något sådant här att komma till skott?

– Nej, jag tycker inte heller det. Jag håller helt med Carin här. Det är 2013 och det borde ske per automatik i betydligt högre utsträckning, säger hon och utvecklar: 

– Men samtidigt är det ändå så: Vi bygger nytt, staden växer och då är det inte alltid att de här frågorna hänger med vilket jag beklagar och tycker är jättesynd. Vi måste aktualisera det och ha med det i betydligt större utsträckning.

"Anskrämligt" 

Just dåligt avfasade trottoarkanter är ett stort problem för personer som tar sig fram med olika hjälpmedel. Trottoarkanter med avstånd ned till gatan är ett stort problem.

Något som Anna Tenje håller med om efter att ha testat på att ta sig över en oavfasad trottoarkant, sittande i rullstol.

– Men hur... nej, det är ju inte så lätt det här, säger Anna Tenje medan hon försöker bestiga trottoarkanten.

– Det är otäckt. Det är superotäckt!

– Det här är ju givetvis inte bra. På en sådan här central del av Växjö där så många, både äldre och funktionsnedsatta, går eller rullar fram dagligdags så är ju detta jättedåligt. Anskrämligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista