Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KYRKOVALET 2013

Unga struntar i kyrkovalet

Publicerat torsdag 12 september 2013 kl 11.19
"Det låga valdeltagandet är ett problem"
(1:33 min)
Johan Kullenbok, som själv ska rösta i kyrkovalet, tycker att det är dumt att inte göra det. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Nu på söndag är det kyrkoval. Trots att man får rösta från 16 års ålder brukar det locka få unga. Men det är dumt att strunta i att rösta, säger Lundabon Johan Kullenbok.

– Eftersom man nu har en demokratiskt uppbyggd process då kan man själv få sin åsikt förmedlad är det viktigt att rösta . Det är dumt att inte göra det, säger Johan Kullenbok.

Johan Kullenbok är 22 år och har redan hunnit rösta i kyrkovalet en gång. Han sjunger i kyrkokören och hjälper till vid gudstjänster. Att många andra i hans ålder inte röstar tror han beror på att man inte vet vad rösten kommer att ge.

– Många tror nog att om man inte är aktiv i kyrkan, eller om man inte går i kyrkan, så finns det ingen anledning att rösta heller.

5,5 miljoner svenskar som är medlemmar i Svenska kyrkan har möjlighet att välja vilket parti eller gruppering som ska styra kyrkans organisation de närmaste åren. Det finns både partipolitiska och oberoende kandidater.

Förra valet röstade bara strax under 12 procent, vilket kan jämföras med över 80 procent som röstade i riksdagsvalet. När man undersökte ungas deltagande efter kyrkovalet 2005 så var det drygt 4 procent av 16- till 29-åringarna som röstade.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att många ser kyrkan främst som en traditionell gemenskap och att de äldre röstar i större utsträckning. Men annars är det mest de aktiva i kyrkan som röstar, enligt henne.

– Då får man titta på de unga som är engagerade i kyrkan i olika verksamheter och huruvida deras valdeltagande är högre eller lägre än bland de äldre som är engagerade, säger Marie Demker.

Någon sådan undersökning har inte gjorts på senare tid, men om man tittar på antalet medlemmar i Svenska kyrkan så är det problematiskt att så få röstar, säger Marie Demker.

Och Johan Kullenbok håller med:
– Frågan är om man kan kalla det demokratiskt om man har så lågt valdeltagande, det är ju givetvis ett stort problem, säger han.

KOMMENTERA: Är du ung och struntar i valet? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".