Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Riktlinjer för flaggning i Växjö kommun klara

1:28 min

Nu finns det riktlinjer för hur, när och var man ska flagga i Växjö kommun. I april stoppade Växjös kommunalråd Bo Frank en flaggning för romernas nationaldag utanför kommunhuset. Då kunde P4 Kronoberg berätta att den policy som Bo frank hänvisade till då inte fanns nerskriven någonstans.

– De har funnits på ett informellt sätt kan man säga men inte varit så tydliga som de är idag.

Nu har de informella riktlinjer som alltid funnits i Växjö kommun skrivits ner och finns klara och tydliga för alla att hämta och läsa.

Och det var ju efter att bland andra Bo Frank och kommunchef Ove Dahl stoppade flaggningen på romernas nationaldag som det kom upp att den policy som Bo Frank hänvisade till inte fanns nerskriven. Och därför skulle detta göras.

Men när man läser igenom de nerskrivna riktlinjerna om när det ska flaggas utanför kommunhuset så står det på punkt nummer sju att flaggning ska ske på de av Sveriges riksdags erkända minoriteters nationaldag. Och de erkända minoriteterna är samer, judar, sverigefinnar, tornedalingar och romer.

Så jag frågar Bo Frank, om dessa riktlinjer har funnits tidigare - fast informella sådana - hur kommer det sig då att man stoppade flaggningen?

– Det har inte funnits tidigare utan det är någonting som är helt nytt. Det uttalandet har inte funnits och jag tycker det är väldigt värdefullt att vi försökt täcka in allt som finns. I vårt arbete har vi sneglat på andra kommuner, riksdag och regering vad som gäller så det är ett väldigt nogrannt genomarbetat förslag.

Men om de här skulle funnits idag, då skulle de ha fått flagga den dagen?

– Då hade det inte behövts göras någon anmälan över huvud taget för vi ska flagga för de här minoriteternas nationaldagar.

En annan sak som är ny i policyn är att det nu är ett krav på att det ska flaggas på alla kommunens flaggstänger på officiella flaggdagar. Men på dagar där det är frivilligt att flagga, som vid minoriteters flaggdagar, sker det endast utanför kommunhuset.

Kommunledning stoppade hissande av romsk flagga

För att fira romernas internationella dag skulle deras flagga hissas utanför kommunhuset i Växjö i dag. Men det satte kommunalrådet Bo Frank stopp för.

– Vår policy är att bara hissa nationalstaters flaggor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista