Maj-Britt Carlfalk, anhörigföreningen i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Nya missförhållanden på äldreboende

"Man blir ju ledsen och uppgiven"
1:38 min

Det har varit nya allvarliga missförhållanden på det tidigare kritiserade äldreboendet Åbovägen i Växjö som drivs av vårdföretaget Attendo. En av de äldre på boendet fick ligga i avföring en hel natt, trots att personen larmade om hjälp 12 gånger.

Och en annan glömdes bort sittandes i en fåtölj en hel natt.

– Ja, man blir ju ledsen och uppgiven för det här är ju inte det första fallet man hör talas om. Som anhörig skulle jag bli förtvivlad och väldigt arg tror jag, säger Maj-Britt Carlfalk som är ordförande i anhörigföreningen i Växjö med omnejd.

Det var i slutet av juni som dagpersonalen på det särskilda boendet Åbovägen i Växjö hittade en av de boende sittandes på sängkanten - våt, kall, smutsig av avföring och mycket ledsen. Personen hade larmat hela natten - 12 gånger - om att få hjälp att byta blöja, men förgäves, och hade då själv försökt få av sig blöjan. Avföringen hade hunnit torka in och det tog personalen 50 minuter att få personen och rummet rent.

Knappt tre veckor senare är det en annan äldre person på boendet som glöms bort en hel natt. Personen hade placerats i en fåtölj utan trygghetslarm och fick sitta där hela natten utan att kunna kalla på hjälp. Och detta trots att det var sagt att personen skulle ha tillsyn tre gånger per natt.

– Vad ska man säga? Jag tycker det är förfärligt, helt förfärligt.

Detta är inte första gången Åbovägen uppmärksammas. Förra sommaren berättade vi i radion att både boende och anhöriga slog larm om brister på boendet. Bland annat uppmanades gamla som ville gå på toaletten att kissa i sina blöjor i stället och svårt sjuka som inte kunde kommunicera skickades till lasarettet utan personal.

Men trots detta valde Växjö kommun att ge Attendo fortsatt förtroende att driva äldreboendet.

Varför tror du att problemen ändå fortsätter?

– Jag tror inte att man har tagit det riktigt på allvar, det verkar så tycker jag. Vi kommer att ta upp det på våra medlemsmöten och vi kommer naturligtvis att försöka väcka frågan på andra ställen också, så det kommer vi att göra i höst, säger Maj-Britt Carlfalk.

Båda händelserna anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Sarah. I det ena fallet, där en person lämnades kvar i fåtöljen över natten utan trygghetslarm, har Inspektionen för vård och omsorg avslutat ärendet efter att de ansett att boendet utrett händelsen och vidtagit tillräckligliga åtgärder.

Attendos verksamhetschef på Åbovägen Åke Petersson vill inte kommentera det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".