1 av 2
Mats Sjöö förlorade sin son på grund av en rattfull förare. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
2 av 2
Bilen efter olyckan. Foto: Lina Yafi/Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF
Växjö

"Våra liv rasade totalt"

1:44 min

Ett nytt nätverk ska starta i Växjö för att hjälpa människor som råkat ut för rattfulla förare. Nätverket kallas "Kedjan" och är ett samarbete mellan polis, landsting och Brottsofferjourer.

Mats Sjöö säger att han hade behövt det här nätverket, när han för ett och ett halvt år sedan förlorade sin son på grund av en rattfull förare.

– Vi hade ett liv före den 2 oktober 2011. I dag har vi ett helt annat liv, berättar Mats.

Hans 17-årige son Rickard skulle på fest och eftersom han ville stanna längre än planerat så hade sista bussen gått.

– En kille som var 20 år var på den här festen. Han stal en bil och tog med sig vår Rickard.

Klockan tre på natten vaknade familjen och upptäckte att Rickard inte var hemma. Vid halv sex på morgonen ringde det på dörren och poliser och en präst stod utanför.

– Det är liksom inget knussel och gullegull när man får beskedet. Det är bara rakt på sak. Där rasade vårt liv totalt.

Familjen tog hjälp av anhöriga för att klara sorgen den första tiden, men Mats Sjöö berättar att han hade behövt något mer.

– Det man kan konstatera är att man inte får någon hjälp i dag. Jag hade velat ha en samtalskontakt ganska snabbt, någon professionell.

Nu startar nätverket "Kedjan" som ett pilotprojekt i Växjö, Örebro och Värmland för personer som råkat ut för samma sak som Mats. I dag hölls ett förberedande seminarium i polishuset i Växjö där både deltagare från polisen, landstinget, kommunerna, brottsofferjourerna och nätverket Mothers Against Drunk Driving (MADD) medverkade. Undersökningar visar nämligen att av 50 personer som drabbats av rattfulla förare är det endast en som fått något stöd från samhället. Därför behövs "Kedjan", säger Lasse Lefwerth jobbar för MADD.

– När du drabbas av en sådan här sak så behöver du någon. De här personerna kan inte andas, de orkar inte vända på posten ens. Rattfyllerier tenderar inte att sjunka. Vi har fortfarande 500 bilister i timmen som sitter och kör på fyllan, säger han.

Och Mats Sjöö är glad över att "Kedjan " nu startar upp. Även om det inte kan rädda hans Rickard, så kan det hjälpa andra. Därför väljer han nu att engagera sig i nätverket.

– Kan jag rädda ett liv med mitt engagemang så har jag gjort jättemycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista