1 av 2
Calle Hageskog och Stefan Edberg flankerar uppfinnarna av tennissystemet Yuval Bar Yosef och Evgeni Khazanov. Foto: Per Brolléus/SR
2 av 2
Kamerorna registrerar allt som händer på planen. Foto: Per Brolléus/SR
P4 Morgon

Världsunikt tennissystem till Växjö

7:04 min

Man spelar, tränar, servar, springer och smashar och allt registreras av fem kameror runt tennisbanan. Två nöjda tennisprofiler, Calle Hageskog och Stefan Edberg, visade upp ett helt nytt sätt att utveckla tennisspelandet. Växjö blir först i Sverige.

– Det här finns bara i London, Tel Aviv och New York tidigare. Växjö blir först i Sverige och jag hoppas att det ska vara ett sätt att hålla vår status som landets tennismetropol, säger den förre förbundskaptenen Calle Hageskog.

Magnus Larsson höjer armen, släpper bollen och klipper till. En dator jämte banan registrerar allt kring serven. Hur hård den är, hur den slogs, var den träffade och en rad andra fakta. Allt finns inspelat och med ett par klick på skärmen kan Magnus direkt se hur han gjorde och vad han gjorde.

– Eller så kan tränaren följa träningen på distans eller så loggar man in efter träningen och studerar varenda detalj på en massa olika sätt, berättar Stefan Edberg.

– Jag hade garanterat blivit ännu bättre om man hade kunnat studera sig själv och sitt spel på det här viset, säger Magnus Larsson och tillägger med ett skratt:

– Fast troligen hade ju Agassi, Sampras och Becker också blivit lite bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista