Vårdbostad Åbovägen. Foto Karin Erntsson/Sveriges Radio
Växjö

"Vi kommer inte bryta avtalet"

"Det är viktigt att komma tillrätta med problemen"
1:30 min

Nu svarar Catharina Winberg, ordförande i omsorgsnämnden i Växjö, på det som framkommit om missförhållandena på Åbovägens äldreboende. Det är extra allvarligt den här gången, men trots det kommer man inte bryta avtalet med Attendo.

På Åbovägens äldreboende i Växjö har två Lex Sarah-anmälningar gjorts under sommaren. En person glömdes bort sittandes i sin fåtölj utan larm hela natten och en person fick ligga i sin egen avföring och upptäcktes först på morgonen blöt, kall och smutsig efter att förgäves försökt larma personalen 12 gånger.

Såhär säger Catharina Winberg om det som hänt.

– Det är alltid allvarligt. Går det till en Lex Sarah så är det naturligtvis ett allvar i det. Och det är extra allvarligt den här gången eftersom Åbovägen har haft Lex Sarah-anmälningar tidigare. Det är jätteviktigt att försöka komma tillrätta med de problemen som har varit.

Här handlar det om två äldre personer som man struntat i hela natten. Hur ser du på att sådant händer på ett äldreboende i Växjö?

– Det är jätteallvarligt. Det är ju precis de här sakerna de måste komma tillrätta med och vi har en tät kontakt med dem och uppföljningar. Väldigt täta uppföljningar.

Men trots att det inte är första gången det rapporteras om missförhållanden på Åbovägen, så är kommunens förtroende för Attendo fortfarande högt, enligt Catarina Winberg.

– För mig är det naturligtvis viktigt att de kommer tillrätta med det här och att det inte upprepas. Samtidigt är det så att det givetvis ska anmälas när det händer något. Men det är klart att det inte får ske hur många gånger som helst.

Men det här som har hänt nu i sommar är inte tillräckligt för att ni ska bryta avtalet?

– Nej, vi kommer inte att bryta avtalet nu.

Nya missförhållanden på äldreboende

Maj-Britt Carlfalk, anhörigföreningen i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

#link=360305#på det tidigare kritiserade äldreboendet Åbovägen i Växjö som drivs av vårdföretaget Attendo. En av de äldre på boendet fick ligga i avföring en hel natt, trots att personen larmade om hjälp 12 gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".