Så ser den blåsvarta björkstekeln ut. Foto: Gunnar Isacsson/Skogsstyrelsen
Skåne

Stekel med giftiga larver sprider sig i Skåne

0:54 min

Den blåsvarta björkstekeln som tidigare bara funnits på Falsterbonäset har nu börjat sprida sig i  Skåne. Larverna som lever på björkblad är giftiga. Det kan ställa till problem för betande boskap varnar Gunnar Isacsson som är insektsexpert på Skogsstyrelsen.

– När larverna lämnar träden så kryper de runt på marken och då kan betande kreatur få dem i sig. Larven är giftig och kan skada bland annat lever och njurar. Det finns också rapporter om får som dött efter att ha ätit larven, berättar han.

Den blåsvarta björkstekeln upptäcktes på Falsterbonäset för tio år sedan, men det är först nu som den börjat sprida sig till andra dela i södra Skåne.

Det är troligtvis den varma sommaren som gjort att den nu finns i flera områden söder om en linje mellan Landskrona och Simrishamn. Och Gunnar Isacsson manar djurägare till försiktighet.

– Ser man att det finns mycket larver i en hage så bör man inte ha djuren där nu under september när larverna lämnar träden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista