Växjö domkyrka. Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg
Kyrkan

Kyrkoavgiften kan skilja över 1000 kronor beroende på var du bor

Hör Kjell Andersson, verksamhetschef Växjökyrkliga samhällighet, förklara varför
1:40 min

Kyrkoavgiften ser olika ut beroende på var i kommunerna du bor. Det kan skilja över 1000 kr per år beroende vilken församling du tillhör.

Kjell Andersson är Kanslichef för Växjökyrkliga samfällighet och berättar om skillnaderna.

– En del församlingar har mycket större verksamhet än andra, och det kostar pengar. Man har alltså olika bemanningar och olika fastigheter, det är det som har gjort att man fått sådan olik kyrkoavgift, berättar Kjell Andersson.

Om man är få i en församling har man också högre kyrkoavgift, menar Kjell Andersson. Skillnaden mellan till exempel Vederslöv och Nöbble som ligger cirka en mil ifrån varandra är att man får betala 1000 kronor mer per år i Nöbbele, om man har en inkomst på 20000kr/månad.

Men vid årskiftet kommer en förändring i Växjö kommun.

– Den här kyrkoavgiften kommer då, den första januari när de här fyra enheterna blir ett pastorat så kommer de få samma kyrkoavgift. Det innebär ju då att de som tillhör gamla Växjökyrkliga samfällighet får en lika stor kyrkoavgift och de som tillhör östra Torsås, de som bor i Nöbble, Uråsa, Jät och Ingelstad, får en rejäl sänkning, säger Kjell Andersson.

De 1 000 kronor som man i Nöbble tidigare har fått betala mer, kommer då försvinna och bli samma i hela Växjö kommun.

Men den här förändringen innebär inte bara en lägre kyrkoavgift för många, utan kan även bidra till en del problem menar Kjell Andersson.

– Man förlorar ju avståndet till de som bestämmer genom att man blir större. Så vi ser ju en risk att antalet förtroende män kommer att minska. De har ju varit mycket de som burit hela församlingen framåt kan man säga, berättar Kjell Andersson, Kanslichef för Växjökyrkliga samfällighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".