Det skiljer sig när kommunerna satsar på simundervisning i skolan. Arkivfoto: Scanpix
Småland/Östergötland

Olika villkor kring simlektioner i skolan

1:40 min

Du får vänta olika länge på hjälp från skolan med att lära dig simma beroende var någonstans du bor. En del kommuner har valt att sätta in simundervisning redan i första klass, medan andra väntar till tredje eller fjärde.

Även om många föräldrar sätter sina barn i simskola på eget initiativ är det sedan ett antal år tillbaka skolans uppgift att se till alla barn lär sig simma. De får inte godkänt betyg i idrott i sexan om de inte kan simma 200 meter och redan i lågstadiet finns simning och rörelse i vatten med i läroplanen.

Men när och hur skolorna sätter in simundervisning kan skiljer sig åt. I Kalmar börjar de flesta i tvåan, men det finns skolor och klasser som väntar till årskurs tre.

I Västervik är det från årskurs 2, vilket det också är i Norrköping, där Håkan Karlsson upplever att även antalet simtillfällen ökat senaste året.

Markaryd tidigt ute
I Markaryds kommun åker en del till badhuset redan i förskoleklass och den regelrätta simundervisningen börjar i årskurs ett.

Jönköpings kommun där Katarina Stålkrantz är chef för barn och utbildningsenheten övergav nyligen sin policy att ha simning i förskoleklass och börjar nu först i årskurs två.

– Det blev ju samma tid, men effektiviteten ökade när vi hade bara i en årskurs och då har vi sett att simkunnigheten ökat.

Olika förutsättningar
Samtidigt står det klart att förutsättningarna är olika. Roger Pettersson är rektor i Högsby kommun där närmaste simhall är i Oskarshamn.

– Reguljär simundervisning har vi ju inte då vi saknar simhall. Det vi har är en stödsimskola från årskurs 4 och uppåt för elever som inte befäst sina färdigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista