Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
NYHETSLISTAN

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Listan innehåller tre nivåer där första nivån är en nyhet du måste veta för att över huvud taget vara godkänd. Nästa nyhet kan du använda dig av för att visa att du har hängt med rätt bra och har koll, och den sista nivån är för dig som vill imponera.

Så här är den, veckans nyhetslista:

GODKÄND:

Det är nästintill omöjligt och absolut inte godkänt, om du missat att det är kyrkoval på söndag. Oavsett om du ska rösta eller ej kan det var fint att veta att valet går ut på att rösta fram de som som ska sitta i kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ - stiftsfullmäktige som bestämmer på regional nivå och kyrkofullmäktige som bestämmer på lokal nivå. Man kan för att förstå bättre jämföra det med valet till riksdag, landsting och kommun.

Men exakt hur kyrkans makt fördelas är det faktiskt helt okej att inte veta så mycket om. Till och med experter säger att det är ett krånligt val trots att man i år försökt förenkla valet.

KOLL:

En tidigare krogägare och sex dörrvakter som stått åtalade för olaga diskriminering friades i tisdags av Växjö tingsrätt. Krogägaren och vakterna åtalades för att ha nekat nio kvinnor med asiatiskt utseende att komma in på krogen, för man trodde att de kunde vara prostituerade.

Enligt domen hade krogägaren fått uppgifter från polisen om att det förekom prostitution bland asiatiska kvinnor på krogen och tingsrätten menar därför att krogägaren och vakterna kan anses ha haft ett legitimt syfte när de stoppade kvinnorna i dörren. Men om det blir en diskussion om den här domen i helgen så kan du flika in att det ju inte finns någon från polisen som styrkt de uppgifterna, men att rätten trots det friade.

Tingsrätten betonade också i domen att det inte finns något som tyder på att någon av de nio kvinnorna har varit inblandade i prostitution. Sådär, nu har du ju full koll och det kommer låta som att du läst och analyserat hela domen själv.

IMPA:

Idag berättade vi att Växjö kommun krävs på 325 000 kronor av Konkurrensverket. Och det här är lite krångligt, men vad gör vi inte för att du ska kunna imponera här i världen: Om vi tar det från början var det ju så att P4 Kronoberg i februari avslöjade att Tekniska nämnden i Växjö inte upphandlat en hel del tjänster och varor, utan bara beställt från de man ville. Så får man inte göra och detta reagerade Konkurrensverket på. Så nu kräver de att kommunen betalar pengar för fem av alla de fall som uppdagats. För att visa att du verkligen är en fena på upphandling kan du berätta att Konkurrensverket bara kunnat kolla på saker som köpts in ett år tillbaka, resten är preskiberat. Och att Konkurrensverket idag sa att det Växjö kommun gjort med skattepengarna är extra allvarligt eftersom det skett så systematiskt.

Men på kommunen drar man ändå en lättnadens suck för man hade nog räknat med att notan skulle bli större 325 000. Och det är ju tur, eftersom det är med skattemedel som kommunen betalar sina anställdas misstag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista