1 av 2
Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 2
Lillan Löndqvist. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Kronoberg

Många använder e-cigg trots säljförbud i Sverige

1:33 min

Det finns många sätt att sluta röka, men ett som blivit allt mer populärt är att byta ut vanliga cigaretterna mot så kallade e-cigaretter. Men produkten har inte godkänts av läkemedelsverket och får alltså inte säljas i svenska butiker.

En e-cigarett kan se ut lite hur som helst. De kan likna överdimensionerade plastcigaretter eller svarta inhalatorer, men gemensam nämnare är att de skapar en doftfri rök av en vätska som kallas e-juice.

Framför allt är det främst personer som Lillan Löndqvist, som håller på att sluta röka som använder sig av dem.

– Jag har varit rökfri i två omgångar i ett års tid ungefär, men tyvärr har jag börjat röka igen och det har ju känts som ett stort nederlag.

Men förra året fick hon en e-cigarett i julklapp. Först använde hon en nikotinfri variant, men hon slutade röka vanliga cigaretter först när hon beställde hem en med nikotin i på nätet.

– Det gick väldigt smärtfritt. Man kände liksom att det var rätt likt vanlig rök fast mycket godare och fräschare och luktade gott, menar Lillan Löndqvist.

Men det finns ett problem med den nikotinhaltiga vätskan i cigaretterna. För att den ska få säljas i Sverige måste den godkännas av Läkemedelsverket och inget företag har fått godkänt berättar Martin Burman som är utredare där.

– För att få godkänt måste de ge oss tillräcklig dokumentation för att styrka om det har en effekt. Om man vill använda den som rökavvänjningsprodukt måste man kunna bevisa att den har en bra effekt. Man måste kunna visa på kvalitet, att det är en säker produkt och att det inte kommer in föroreningar.

Simon Campanello/Sveriges Radio
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista