En kalv på Bergkvara gård.
Kronoberg

Bergkvara gård misstänkt för djurplågeri

1:33 min

Växjös borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Nils Posses företag Bergqvara Gård AB är nu misstänkt för djurplågeri. Det berättar kammaråklagare Kjell Jannesson.

– Jag har fått in det på min rotel på åklagarkammaren i Kalmar, på grund av att det uppenbarligen ansågs vara en jävsituation i Växjö. Det som har kommit in till oss är då en anmälan avseende djurplågeri, där misstänkt anses vara Bergqvara Gård AB, berättar Kjell Jannesson.

Det var efter vår granskning i P4 Kronoberg, av djurhållningen på Bergqvara gård som polisen upprättade en anmälan, och så här sa Robert Loeffel kommunikationschef på polisen i Växjö då.

– Polismyndigheten har då upprättat en anmälan i och med att det finns ifrågasatta uppgifter om brott avseende djurplågeri och brott mot två special lagstiftningar. Det är uppgifter som har förekommit i radio Kronoberg som gör att det kan finnas en anledning att anta detta, säger Robert Loeffel.

Tidigare hade de ingen misstänkt, men nu är alltså Nils Posses företag Bergqvara Gård AB misstänkta för djurplågeri. Kammaråklagaren Kjell Jannesson berättar vad som händer nu.

– Jag som åklagare har lämnat direktiv till polisen om utredningsåtgärder som jag vill ha gjort, bland annat hur organisationen av företaget ser ut, vilka som sitter i styrelsen med mera. Sen en hel del med andra utredningsåtgärder som jag inte kommer att nämna då de föreligger förundersökningssekretess i ärendet, berättar Kjell Jannesson, kammaråklagare.

Nils Posse själv har sedan tidigare sagt till P4 Kronoberg att han förnekar att djur ska ha farit illa på hans gård.

Hela granskningen av Bergkvara gård

En stillbild av en liggande ko med misstänkt diskbråck som kan ha utsatts för onödigt lidande på gården enligt länsveterinären. Se videon här intill.

Tidigare anställda på Bergkvara gård vittnar om brister i djurhållningen på den gård som ägs och drivs av Växjös borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Nils Posse. Här kan du ta del av hela P4 Kronobergs granskning, intervjuer med tidigare anställda, Nils Posse även polisen, länsveterinären och Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista