Skorstensfejarmästare Peter Rolfmark undersöker gamla besiktningsregister från 1897. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
SVERIGE

Nya eldstäder kan vara brandfarliga

0:49 min

Allt fler väljer att installera en kamin eller liknande eldstad i sina hem. Marknaden har ökat enormt de senaste åren men mycket som säljs idag håller inte för de svenska kraven.

Peter Rolfmark, skorstensfejarmästare i Ronneby och Karlskrona i vårt grannlän Blekinge, är oroad över de många eldstäder i dålig kvalitet som tillverkas och säljs i dag på den svenska marknaden. 

– Det finns flera saker man måste tänka på när man köper en kamin. Man ska titta i instruktionerna hur mycket eldning eldstaden tål och efter installationen är det väldigt viktigt att man gör en slutbesiktning innan man börjar elda, säger Peter Rolfmark.

Hälften av småhusbränderna
Enligt Peter Rolfmark har många nya billigare eldstäder för tunn plåt vilket avger en hög strålningsvärme som i värsta fall kan leda till eldsvåda. Nästan hälften av alla småhusbränder i Blekinge startar just i eldstaden.

Man ska inte elda för mycket åt gången heller utan låta kaminen vila och svalna med jämna mellanrum, menar Peter Rolfmark.

Nya regler
Sedan i juli i år är det lag på att alla nya eldstäder ska ha instruktioner på svenska. Det här är viktigt för att installationen och besiktningen av eldstaden ska bli så bra som möjligt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista