Statsminister Fredrik Reinfeldt. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
SVERIGE

Vill satsa 12 miljarder på nytt jobbskatteavdrag

Regeringen föreslår ett femte jobbskatteavdrag i sin kommande budgetproposition, samtidigt som man vill höja brytpunkten för statlig inkomstskatt.

Julia Milder, Ekot: Välkomna till Ekots direktrapportering kring nyheten ur budgetpropositionen som de fyra Alliansen-ledarna väntas presentera i dag klockan 11.00.

10:55, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Nu på onsdag den 18 september presenteras budgetpropositionen i sin helhet. Vad dagens nyhet handlar om har inte framkommit, men det väntas besked om det femte jobbskatteavdraget.

10:58, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Nu har de fyra partiledarnas samlats och statsminister Fredrik Reinfeldt inleder:

11:05, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: - Det ska löna sig att arbeta, det ska bli mer kvar i plånboken, säger Reinfeldt.

11:06, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Reinfeldt säger att regeringen lagt fram nära 40 miljarder i utgiftsökningar, till utbildningssystement, innovation och annat.

11:07, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: - Vi har haft en tydlig inriktign på utgiftsökningar, säger Reinfeldt.

11:07, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Jan Björklund fortsätter: - Vi höjer brytpunkten för de som betalar statlig inkomstskatt. Kostnaden för detta blir 3 miljarder, det är en angelägen reform, de ska löna sig att utbilda sig, att anstränga sig och ta ansvar på jobbet, säger Björklund.

11:10, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Regeringen föreslår alltså ett femte jobbskatteavdrag i den kommande budgeten, samtidig som man också vill höja brytpunkten för statlig skatt.

11:11, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Detta beräknas sammanlagt att kosta 15 miljarder kronor, 12 av dem går till det femte jobbskatteavdraget. Enligt regeringen ska det leda till 13 000 nya jobb.

11:13, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: För vanliga inkomsttagare skulle ett femte jopbbskatteavdrag innebära 200-300 kronor mer kvar i plånboken varje månad, säger Reinfeldt.

11:15, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Socialminister Göran Hägglund: - Vi sänker skatten för vanliga löntagare, vi bygger ut välfärden.

11:18, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: På en fråga från Ekot under presskonferesen om det är rätt läge för ett jobbskatteavdrag när många upplever att det är stora brister i skolan och vården, svarar Fredrik Reinfeldt så här:

- Som jag redogjort för har vi gjort stora utgiftssatsningar, det är betydande förstärknignar som skett i välfärdens kärna. Man måste kunna göra det och samtidigt föra en politik som leder till att sysselsättningen växer.

11:20, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: - Varaktiga jobb kräver betydande resurser, säger Reinfeldt på frågan om 15 miljarder för 13 000 nya jobb är dyra jobb.

11:24, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: En av utgångspunkterna för jobbskatteavdraget har varit risken för jobbförsluster, sa Reinfeldt under presskonferensen.
- Nu har vi ett läge där vi ligger väldigt nära de utgiftstak som lagts fast.

11:29, 16 September 2013

Julia Milder, Ekot: Presskonferensen är nu avslutad.

11:30, 16 September 2013

Satsningen beräknas kosta sammanlagt 15 miljarder kronor, varav 12 miljarder går till jobbskatteavdraget, och bedöms leda till 13 000 nya jobb.

– Varaktiga jobb kräver betydande resurser, sa Reinfeldt på frågan om 15 miljarder för 13 000 nya jobb är dyra jobb, under en presskonferens som de fyra partiledarna i Alliansen höll i Rosenbad strax före lunch i dag.

För vanliga inkomsttagare skulle ett femte jobbskatteavdrag innebära 200-300 kronor mer kvar i plånboken varje månad, sa Reinfeldt.

– Vi sa till svenska folket att det ska löna sig bättre att arbeta. När vi nu lägger till det vi föreslår i dag handlar det om att 99 procent av de heltidsarbetande i Sverige sedan 2006 har fått mer än
1 000 kronor mer kvar i månaden.

Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach säger att det konkret innebär att till exempel en undersköterska som tjänar 26 000 kronor i månaden får en skattesänkning på knappt 200 kronor i månaden.

– Och en läkare på samma arbetsplats till exempel får en sänkning på närmare 600 kronor i månaden, säger Furtenbach.

Kommer Alliansen att kunna genomföra de här skattesänkningarna?

– Jobbskatteavdraget är inget problem att få igenom i riksdagen, eftersom Sverigedemokraterna stödjer det. Däremot är det lite mer oklart kring den extra skattesänkningen för höginkomsttagare. Den skulle oppositionen kunna riva upp, men det har hittills aldrig hänt i riksdagen och ingen vet riktigt hur de kommer att agera, säger Furtenbach.

På frågan om det är rätt läge för ett jobbskatteavdrag när många upplever att det finns stora brister i skolan och vården, svarade Reinfeldt så här under presskonferensen: 
 
–  Vi har haft en inriktning med stora utgiftssatsningar under mandatperioden, det är betydande förstärkningar som skett i välfärdens kärna. Man måste kunna göra det och samtidigt föra den politik som leder till att sysselsättningen växer och drivkrafterna för jobb förstärks. 

Satsningarna på 15 miljarder kommer att finansieras med lån.

– Statskassan går med underskott och statsskulden kommer helt enkelt att öka med det här beloppet, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

På onsdag presenterar regeringen budgetpropositionen i sin helhet.

Ekot

Ekot direktrapporterade från presskonferensen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista