Linn Dahlin och Ludwig Öberg, sjätteklassare i Högstorpsskolan i Växjö. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
KRONOBERG

Skolbarn förbereds för kriser med hjälp av teater

Hör om Tuffa Tilda och Strukturerade Simon
1:34 min

Skolbarn i länet ska lära sig mer om hur man agerar vid kriser och katastrofer av olika slag. I dag besöktes Högstorpsskolans sjätteklassare i Växjö av representanter från Krissamverkan Kronoberg.

Det handlade bland annat om hur man agerar när den så kallade Hesa Fredrik tjuter. Helt olika attityder visades upp i ett kort skådespel kring en fingerad gas-olycka med de påhittade personerna Tuffa Tilda och Strukturerade Simon.

Tuffa Tilda bryr sig inte om att Hesa Fredrik har tjutit utan hon vill se efter vad som hänt medan Strukturerade Simon som vet att man ska hålla sig inne när varningssignalen Hesa Fredrik tjuter vill hindra henne.

Bakgrunden till att Krissamverkan Kronoberg genomför den här kampanjen på skolor är att många inte vet vad Hesa Fredrik, eller VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, betyder och vad man ska göra när signalen hörs.

Skolbesöken runt om i i länet ska pågå under två år framåt. Bakom Krissamverkan Kronoberg står bland andra länets kommuner och deras räddningstjänster, Länsstyrelsen, polismyndigheten, landstinget och SOS Alarm för att nämna några.

Linn Dahlin och Ludwig Öberg, sjätteklassare i Högstorpsskolan i Växjö, tyckte det var bra att få reda på vad som gäller och har också vissa tankar om vad en krislåda ska innehålla.

– Jag ska be mamma och pappa köpa ett sådant där set med sådant som kan vara bra att ha. Med filtar också till exempel, säger Linna Dahlin.

Ulrika Danielsson är lärare för en sexa vid Högstorpsskolan och hon tycker också att genomgången kring Hesa Fredrik och kriser var bra.

– Det är inte direkt något som kommer upp annat än när det händer något.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".