En hund. Huruvida denna har hudproblem eller inte låter vi vara osagt. Foto: Frank Franklin II/Scanpix
Förmiddag i P4

Hudproblem hos husdjur kan ha många orsaker

12 min

Veterinären Cecilia Löhnn pratade hudproblem hos våra hundar och katter i måndagens Förmiddag i P4. Det kan bland annat handla om allergier också om ohyra som loppor, löss eller skabb.

– Det är först ohyra man tittar efter när en katt eller hund har hudproblem. Det måsta bestämmas om det är löss, loppor och skabb, säger Cecilia.

Vad gör man om det är löss?

– Om det är löss så använder man så kallade spot-on-preparat nuförtiden. Det är ganska enkelt att bli av med löss. Det kan man behöva göra i några omgångar.

Om det är loppor då? 

– Loppor kan vara svåra att bli av med. Där måste man behandla värddjuren i ett halvår för att säkert bli av med dem. Men det har kommit bättre preparat där också. Loppor kan man se med blotta ögat så det är lätt att ställa en diagnos.

Hur ser man om ens djur har drabbats av rävskabb?

– Det kan vara svårt för det syns inte på ytan eftersom det tar sig in under huden. Skabb har förändrats och man ser inte skabbiga nedgångna hundar lika ofta. Vi tror att skabbparasiten har utvecklat ett bättre system där man inte tar död på sitt värddjur. Vi ser mildare angrepp.

Vad är mjällkvalster?

– Det är kvalsterdjur som sitter ovanpå huden och ses mest på småvalpar. Även på kaniner är det vanligt med mjällkvalster.

Är allergi vanligt?

– Kanske hälften av mina hundpatienter med hudproblem har olika former av allergier. Det ger olika former av klådproblem och oftast är det inomhuskvalster som påverkar.

Vad ska man tänka på?

– Ha inte hunden i sängen. Där är det gott om kvalster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista