Barackerna vid Gamla Norr. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Bostadsbaracker får sannolikt vara kvar

"Det här är ingen långsiktig lösning"
1:08 min

De tillfälliga bostadsbarackerna på Gamla Norr i Växjö där uppemot 40 personer, främst nyanlända, bor, kommer sannolikt att få vara kvar där till nästa sommar. Det bestämdes vid ett möte i går.

– Det här var alldeles utomordentligt bra för vår del. Det innebär att vi har fått både andrum och rådrum när det gäller de här familjerna som bor här uppe, säger Benny Johansson (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö.

Tanken var att barackerna skulle tömmas och flyttas till Arabyområdet, där Växjöhem håller på med en renovering, redan i oktober. Men eftersom nämnden för arbete och välfärd inte har lyckats hitta lägenheter till de som bor i barackerna har man vädjat till Växjöhem om att få förlänga kontraktet. Och på ett möte i går fick man klartecken.

Hyreskontraktet påbarackerna förlängs till den 30 juni 2014 under förutsättning att Växjöhem får förlängt bygglov för barackerna. Något som enligt kommunchefen Ove Dahl är en formalitet. Och beslut väntas senare i veckan.

Vad händer med familjerna nästa sommar då?

– Det är en bra fråga. Det här är ingen långsiktig lösning, men jag vet att kommunen, kommunens bostadsbolag och också vi själva arbetar intensivt för att se vilka lösningar man kan hitta. För det är ju klart, att bo i baracker med jättestora familjer är ingen bra lösning utan vi måste hitta något annat, säger Benny Johansson.

Det har varit en del klagomål från andra hyresgäster i området angående barackerna, hur ska ni bemöta det nu när kontraktet förlängs?

– Vi gick under sommaren ut och informerade de som bor i barackerna vilka regler som gäller. Skulle det visa sig att det inte räcker - och det kanske är på det sättet att det inte har räckt - då måste vi förnya den här informationen. För självklart ska övriga boende i området inte behöva uppleva detta som något besvärande eller betungande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".