Jörgen Gullstrand på Anticimex i Växjö visar runt bland råttfällor och råttgift på lagret. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
VÄXJÖ

Råttor och möss resistenta mot råttgift

2:27 min

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från Anticimex. Av 80 prover gjorda på råttor i hela Sverige hittades resistenta djur i bland annat Växjö.

Resistenta råttor och möss hittades även i Kristianstad, Uppsala och Linköping.

– Vi har ju misstänkt att det har varit problem med resistens tidigare men det är först nu vi får det konstaterat. Vi har misstänkt att det har varit något tidigare eftersom att vi inte nått den effekten med bekämpningsmedel som vi hoppats på, säger Jörgen Gullstrand på Anticimex i Växjö.

Anticimex har tagit ett 80-tal stickprover på råttor och möss i på olika platser i Sverige. I Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö hittade man brunråttor och husmöss som var resistenta mot råttgift.

– De kan ha blivit påverkade av kemikalier. Det kan ha varit råttgift men också andra kemikalier i deras närmiljö som gör att anlagen i deras kroppar förändras, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

I flera andra länder har man tidigare konstaterat resistens hos råttor och i Danmark har man följt frågan sedan 60-talet. Men i Sverige är det första gången en sådan här studie har genomförts.

På golvet på Anticimex i Växjö står hinkar med råttgift bredvid, gamla råttfällor och betesstationer som har hämtats in från kunderna. Jörgen Gullstrand tycker att det är bra att man nu vet att råttor kan vara resistenta mot det råttgift man använder men gillar inte utvecklingen eftersom man nu kan behöva ta till starkare råttgifter.

– Ponera att de får resistens mot de kraftigaste preparaten, säger han. 

Fel råttfälla kan vara jaktbrott

Se till att använda en godkänd råttfälla när du bekämpar dessa skadedjur! Det uppmanar Anticimex. Och man kan faktiskt göra sig skyldig till jaktbrott om man använder fel fälla, det säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

Smarta råttfällor i Växjös kloaker

I Växjö har det hittats råttor som är resistenta mot råttgift.  Men Växjö kommun påverkas inte av det i sina kloaker, för där har de en alternativ bekämpningsmetod. Här använder man kallade smarta fällor berättar Mats Fridlund, distributionschef i Växjö Kommun.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista