1 av 4
Härliga, krispiga äpplen är grunden i maträtterna. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 4
Erik Månelds wok är klar att servera. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 4
Vanliga kaffekoppar passar utmärkt att baka bröd i. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 4
Wok med savoykål och cashewnötter. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Äppelfest i radioköket

Äpple, äpple och äpple… det enklaste och mest användbara här på jorden! Låt inte ett enda äpple förfaras, gör mos, must, torka, lägg in, gör paj och kakor. Det tycker dagens radiokock Erik Måneld som lagar en massa läckerheter av äpplen!

Så enkel Äpple och Aprikos Chutney

Två stora och fina äpplen av en något syrlig sort
Hälften så mycket aprikoser, färska eller torkade
½ dl socker
2 msk agavesirap
Saften från en halv lime
En kvarts röd chili utan kärnor
Svartpeppar efter eget tycke

Skala äpplena och skär dem i ganska små tärningar, kanske en halv centimeter i diameter. Om du använder färska aprikoser, skär dem i tunna klyftor. Om du använder torkade aprikoser, dela dem i lite mindre bitar och låt dem svälla i ljummet vatten i fem minuter innan du  lägger alltsammans i en vid, tjockbottnad kastrull eller kanske en kopparpanna tillsammans med socker, limesaft, finhackad chili och ett gäng vrid på pepparkvarnen. Lägg på ett lock och låt småputtra i ca tio minuter, rör om försiktigt då och då. Äpplebitarna ska bli genomskinliga men inte sönderkokta. Ta av locket och puttra i en minut till…

Redan färdigt..

Små, gulliga bröd med aprikos, äpple och tranbär

Rota fram tio mellanstora tekoppar eller muffinsformar eller farmors kaffeservis.

Smörj dem inuti med lite smör. (utanpå vore ett fasligt slöseri.)

Lös upp 25 gram jäst med en tesked salt och en tesked honung. Blanda två deciliter naturell yoghurt med två deciliter ljummet vatten. Rör i ett ägg och blanda ihop med jästgojset. Riv ett äpple grovt, hacka en näve mörka, torkade aprikoser och lika mycket torkade tranbär och blanda ned. Rör ned en si så där 9 deciliter vetemjöl eller dinkelsikt, beroende på vad du råkar ha i skafferiet. Degen ska vara klibbig men ändå en deg.. Klappa in ungefär två matskedar olivolja runtom degen och låt den jäsa under en handduk i fyrtiofem minuter. Läs tidningen.

Stjälp upp degen på ett oljat bakbord och dela den i tio bitar. Ploppa i bitarna i tekopparna eller vad det nu blev till sist, och låt det hela jäsa i en halv timma till.

Grädda dem i tjugo minuter i 225 grader. Gott.

Liten wok med stor smak

2 äpplen
2 schalottenlökar
50 g grönkål
½ röd chili
1 cm ingefära
½ dl cashewnötter
olja, salt och svartpeppar
 

Tärna äpplena, skiva löken tunt. Strimla grönkålen, finhacka chilin och ingefäran.

Lägg cashewnötterna i ljummet vatten i en minut, ta sedan upp dem och låt dem torka på ett papper (om man gör detta så blir de extra krispiga i woken).

Värm olja i en wokpanna eller stor stekpanna. I med äpple, lök, chili och ingefära och fräs runt i en minut. I med grönkål och cashewnötter och fräs vidare i fyra minuter. Salta och peppra och svisch så var det redan färdigt!

Med höstliga hälsningar, Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".