Tomas Dahl och Ursula Persson är fastighetsmäklare i Markaryd. Foto: Per Brolléus/SR
Markaryd

Fastighetsmarknaden har vaknat igen

13 min

För ett halvår sedan stod det nästan helt still, men efter semestern har det börjat röra på sig, menar fastighetsmäklarna Ursula Persson och Tomas Dahl i Markaryd där de just nu har fått till uppgift att sälja det som folk helst av allt verkar vilja ha - sjönära tomter.

Tio sjönära tomter har Ursula och Tomas, som arbetar hos olika fastighetsmäklare, fått i uppgift att sälja. Man tippar på att det kommer gå ganska lätt.

– Markaryd mår ganska bra, menar Ursula. Men tomtpriserna skiljer sig en hel del från t ex Växjö.

– Motsvarande tomter i Växjö ligger väl strax under miljonen, medan vi säljer dom för cirka 60.000 kr stycket...

En sida av fastighetsbranschen som dock upplever sämre tider är fritidshusen. Danskar och tyskar har det betydligt sämre än vi i Sverige, vilket sätter spår på priserna när det gäller fritidshus i Markaryds kommun, menar Tomas Dahl.

– Jag har en stuga till salu som såldes för sju år sedan för 900.000 kr. Den har renoverats för ytterligare 300.000 kr, men säljs nu för 700.000 kr. Här har det hänt mycket sen krisen slog till mot Europa. Folk med insatslägenheter i Köpenhamn kunde lätt låna på sin bostad och köpa ett fritidshus i Markaryd. Men nu backar bankerna och folk har helt enkelt inte råd att ha kvar sitt drömhus i den småländska skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista