Eric Roos var med och förde upp sitt lag i Superligan förra säsongen. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Innebandy

Växjö Vipers kan överraska i superligan

19 min

I morgon är det premiär i svenska superligan, SSL, i innebandy och nykomlingen Växjö har laddat med nyförvärv som har både SSL-rutin och landslagsmeriter. Växjö har en god chans att överraska.

Premiären spelas hemma i Fortnox arena mot Helsingborg, som är Växjös tränare Niklas Nordéns "gamla" lag.

– Det klart att det är speciellt personligen för mig, mest för att jag känner så många spelare från Helsingborg och har tränat dem, säger Niklas Nordén som ser jobbet i Växjö som den yttersta utmaningen.

– Att vara hos en nykomling är den största utmaningen man kan ha inom innebandyn, och särskilt i Superligan.

Landslagsmän och trollgubben

Förutom en ny huvudtränare som kommer att kampera ihop med Dennis Mårtensson så har Växjö laddat med en radda nya spelare med fina meriter. Richard Hessmer har spelat mer än 100 SSL-matcher och Mullsjö och både backen Luca Graf och målvakten Pascal Meier är landslagsmän från Schweiz. Meier blev utsedd till årets bästa målvakt i den schweiziska ligan förra säsongen.

Dessutom har laget fått behålla sin stomme med poängkungen Linus Jämtdal, Jesper Sankell, bröderna Eric och Johan Roos och trollgubben Filip Kjellsson.

– Det har inte funkat riktigt de senaste säsongerna men nu känns det mycket bättre och självförtroendet är tillbaka, säger Filip Kjellsson som har haft några tunga år bakom sig.

Blandade tips från experter och tränare

Växjö har spelat i högsta serien (då elitserien) en gång tidigare. Det var 2000 men då blev det respass direkt. Nu hoppas klubben så klart att sejouren i Superligan blir betydligt längre.

På Superligans upptaktsträff tippade lagens tränare att Växjö och Sirius kommer att åka ur men många andra experter tror på Växjö. Radiosportens innebandyexpert Peter Ahnberg tror att laget kan överraska och klara sig kvar.

– De var dominanta i allsvenskan och har på ett långsiktigt sätt planerat för den högsta ligan. De kan mycket väl utmana på ett bra sätt och säkra ett nytt kontrakt ganska tidigt på säsongen, säger Peter Ahnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista