1 av 2
Polisen i Kronoberg kommer att göra fler oanmälda besök på gymen i jakt på dopning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Scanpix.
2 av 2
Skylten som visar att gymet inte accepterar dopning. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Fler dopningkontroller att vänta på länets gym

1:28 min

Polisens kampanj mot dopning med bland annat oanmälda kontroller på gymen i Kronoberg har gått lite på sparlåga den senaste tiden. Men nu ska det bli bättring.

Hittills i år har polisen gjort runt 15 kontroller på gym i hela länet, men nu är tanken att det ska bli fler.

– Det tycker jag är jättebra, verkligen. Naturell är det som gäller, säger Ramon Sefedini som vi träffar på ett av gymen i Växjö.

För Ramon Sefedini är det ren träning som gäller, säger han. Och så är det för de allra flesta som går på gym i Kronoberg. Men problemet med dopning är stort i vissa kretsar, enligt närpolisen Ola Severinsson.

Stort problem i samhället

– Det är ett stort problem i samhället med en del individer som använder dopningspreparat, utan tvekan är det så.

Lasse Jonsson Rydmark driver ett gym i Växjö och han säger att de har fått stoppa folk som de tror är dopade.

– Vi har stoppat folk, absolut. Och vi har även kontaktat polisen. Vi tittar ju efter symptom om det är någon som beter sig konstigt eller om det händer något konstigt med någon, att det går för fort kan man säga. De som håller sig till sina träningsprogram de växer ju också, men kanske inte lika fort.

15 oanmälda besök

Hittills i år har polisen gjort 15 oanmälda besök på gym i länet och två fall av dopningsbrott har gått vidare till åklagare. Att det inte varit fler kontroller beror på att annat prioriterats, säger Ola Severinsson, men tanken är nu att det under hösten ska bli mer fokus på just dopning.

– Ja, från polisens sida hoppas vi ju att vi ska kunna rikta in vår verksamhet mot att vi ska göra fler kontroller nu under hösten, det är vår tydliga målsättning.

– Det är jättebra, absolut, de är jättevälkomna, säger Lasse Jonsson Rydmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista