1 av 3
Så här ser slagfällan ut på nära håll. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
2 av 3
Mats Fridlund och Peter Gustavsson från Växjö kommun. Foto: Dick Kardell
3 av 3
Maskinen som styr råttfällan i kloakerna. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
Växjö

Smarta råttfällor i Växjös kloaker

4:06 min

I Växjö har det hittats råttor som är resistenta mot råttgift. Men Växjö kommun påverkas inte av det i sina kloaker, för där använder man så kallade smarta fällor berättar Mats Fridlund, distributionschef i Växjö Kommun

– Vi har satt ut sex stycken fällor som man kan flytta runt. Anledningen till det är att man vill ha fällorna där råttproblemen kan tänkas vara, säger Mats Fridlund.

För att få reda på var råttorna kan vara så hänger man ut bete som är helt giftfritt och så tittar man på betet för att se om det har varit något angrepp.

900 råttor

– Antalet registrerade råttor som fällan har slagit till dags datum är ungefär 900 stycken, berättar Mats Fridlund.

Vi går fram till avloppshålet och ser ner på maskinen som Peter Gustavsson får beskriva.

– Det går in ett rör i ledningen och det svarta som sticker upp är där själva slagfällan sitter. Råttorna springer ju i rören, så förr eller senare går de ju in. Och då reagerar fällan på rörelse eller värme och slår ner fjorton plastspett som knäcker nacken på råttan så den blir platt och åker med spillet. Miljövänligt och giftfritt, säger Peter Gustavsson.

Fler fällor väntas

Den här metoden har används i 1,5 år i Växjö och bland annat Malmö har använt sig av den en längre tid.

Framöver så väntas smarta fällor öka i Växjö menar Mats Fridlund.

– Man bör ha fler fällor om man ska uppnå riktigt effektiv råttbeskämpning, men vi provar det här lite grann nu och det har fallit mycket väl ut hittills. Det kommer bli en fortsättning, det är jag säker på, berättar Mats Fridlund, distributionschef i Växjö Kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista