Anna Tenje. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Växjö

Tenje ifrågasätter vänorters funktion

1:49 min

Att kommuner har så kallade 'vänorter' är omodernt. Det anser Moderaternas förbundsordförande i Kronoberg, Anna Tenje, som i veckan skrev på Twitter att svenska kommuner bör ta just vänorter under stort övervägande.

– Det är en del av det förgångna det här med vänorter, som jag ser det. Det är ett arv som vi har med oss, mycket som har sitt ursprung efter andra världskriget när det var viktigt att knyta band, menar Anna Tenje och fortsätter:  

– Men nu sköter man ju både omvärldsbevakning och samarbete på helt annat sätt, säger Anna Tenje.

Växjö kommun har tio stycken så kallade vänorter runt om i världen, bland annat Duluth i USA och Kaunas i Litauen.

Även länets andra kommuner har vänorter, som är ett slags samarbete som agerar som ett vänskapsband mellan samhällen i olika länder.

Men Anna Tenje frågar sig nu om det här verligen är nödvändigt.

Det var i tisdags under tv-programmet Kommunpampar på SVT, där Kungälv fick besök av sin tyska vänort, som Anna Tenje på Twitter skrev att hon tycker att kommuner bör tänka om.

– Då skrev jag att 'Det där med vänorter borde många kommuner ta under stort övervägande. Vem gynnas av vänorter?'

Skulle du säga att det är slöseri med pengar?

– Nej, men det behöver det väl inte vara. I Växjö har vi en hel del vänorter, men det är ingen aktivitet kring detta. Så det kostar ju absolut inga pengar.

– Men visst, en del besök kan ju säkert vara av nytta så jag är inte tillräckligt insatt för att säga att det är ett slöseri med pengar. Men däremot tror jag att mycket av pengarna går att använda på ett betydligt bättre sätt.  

En annan vänort till Växjö Kommun är Skagaströnd på Island.

– Vänorten på Island har extremt litet invånarantal. Det är svårt att se hur man överhuvudtaget ens skulle kunna jämföra sig med en sådan stad, eller dra någon nytta...

Så säg upp kontakten med Island?

– Nej! Det vill jag absolut inte göra. Jag tycker som sagt att det skulle vara väldigt ouppfostrat... Man kan ha lite kontakt över Facebook, säger Anna Tenje.

Här är Växjös tio vänorter:

Åbenrå, Danmark.

Lojo, Finland.

Skagaströnd, Island.

Ringerike, Norge.

Kaunas, Litauen.

Almere, Nederländerna.

Pobiedziska, Polen.

Lancaster, England.

Schwerin, Tyskland.

Duluth, USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista