Bo Frank. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Kommunen omförhandlar avtal om ensamkommande flyktingbarn

"Vi har en våldsam trångboddhet"
1:36 min

Alliansen i Växjö kommun arbetar nu aktivt för att minska andelen flyktingar som kommer till kommunen. Det är inte rimligt att fortsätta ha samma höga flyktingmottagande, säger moderata kommunalrådet Bo Frank.

Nu i veckan kommer Växjö kommun att säga upp avtalet med Länsstyrelsen och Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn, för att sedan omförhandla avtalet.

Bo Frank är moderat kommunalråd i Växjö:

– Vi har bestämt att säga upp avtalet med migrationsverket för deras lägenheter i Lammhult och Braås. Vi behöver lägenheterna för de anhöriginvandrare som kommer till kommunen. Vi ska fortsätta ta emot ensamkommande flyktingbarn även i fortsättningen men vi behöver se över avtalet, säger Bo Frank

– Växjö kommun håller på att gå i taket när det gäller hur många flyktingar vi tar emot varje år. Vi har en våldsam trångboddhet och vi har medborgare som protesterar när vi försöker lösa tillfälliga boenden via baracker. Ibland har vi varit tvungna att ta till hotellnätter. Det är inte rimligt att fortsätta ha detta höga mottande år efter år.

Flyktingmottagandet måste spridas över landets kommuner, menar Bo Frank. Det är inte rimligt att andra kommuner inte är solidariska. Det finns många kommuner som har ett lågt eller inget flyktingmottagande och som skulle ha resurser att göra detta, säger Bo Frank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".