Länsade bankkundernas konton med falska bankkort - dömdes till två års fängelse

En 28-årig man från Rumänien dömdes på torsdagen av Växjö tingsrätt till två års fängelse ett 30-tal grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier efter att ha tagit ut pengar med förfalskade bankkort.

28-åringen och en kumpan till honom har tagit ut pengar från en rad olika bankomater i södra Sverige, bland annat i Lund, Kalmar, Ljungby och Växjö.

De greps i Växjö den 1 november förra året i samband med att de tog ut pengar i en uttagsautomat med ett förfalskat bankkort.

Bankkundernas kort har kopierats med hjälp av kortavläsare och datorutrustning och PIN-koderna avslöjades genom att kunderna filmades när de slog in sin kod i samband med sina uttag.

Nya kort har sedan tillverkats och flera personer har fått sina konton helt tömda.

Den nu dömde 28-åringen berättar under förhören att han kallats till Sverige i september i fjol, enbart med uppgiften att ta ut pengar med de förfalskade korten.

Han fick tio procent av de uttagna pengarna. Han har också erkänt de flesta bedrägerierna.

Han ska betala 180 000 kronor i skadestånd till fem banker som ersatt de drabbade kunderna.

Hans medåtalade ska höras av tingsrätten nästa vecka, då är den psykiatriska undersökningen av honom väntas vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".