22-årige Erik en av dem som åtalas för våldsamt upplopp

Upploppen i samband med en främlingsfientlig demonstration i Växjö för ett och ett halvt år sedan hamnar nu i tingsrätten. 22-årige Erik Brolin från Ljungby är en av åtta motdemonstranter som nu åtalas för våldsamt upplopp. Han riskerar böter eller fängelse - och säger att han är beredd att ta sitt straff.

Sammanlagt åtta personer har nu åtalats för våldsamt upplopp. De är mellan 17 och 53 år gamla och anklagas bland annat för att ha kastat sten och ägg mot de främlingfientliga demonstranterna från NSF. Polisen filmade upploppen och åtalen bygger till stor del på de bilderna.

-Jag var där som en medborgare i samhället och ville visa vad jag står för. Jag tycker inte att de har rätt att vädra sina åsikter faktiskt, säger Erik Brolin, en av dem som nu åtalats.

250 personer omhändertogs, när det främlingsfientliga partiet NSF:s demonstration utsattes för en motdemonstration av SSU och AFA, Antifascistisk Aktion. Målet med motdemonstrationen var att stoppa NSF:s demonstration. Det säger både åklagaren och Erik Brolin. Erik Brolin säger också att han inte är med i någon organisation och att han inte rev ner något kravallstaket, som åklagaren påstår. Han bara drog iväg med staketet ett par meter och förde lite liv, som han uttrycker det.

Om Erik Brolin fälls i tingsrätten, riskerar han böter eller fängelse i upp till fyra år. Och han säger sig vara beredd att ta sitt straff:

-Ja, då får det vara så, det är inget att göra åt. Det är väl vad det får kosta helt enkelt då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".