Polis körde full i tjänsten - åtalas för grovt rattfylleri

En polis från Kronoberg åtalas nu för grovt rattfylleri och tjänstefel efter att han kört bil berusad i tjänsten.

Det var i samband med ett större tillslag utanför Ljungby i mitten av december som polismannen, som egentligen var ledig, blev extrainkallad.

Polisen hade kommit fyra datortjuvar på spåret och det var i samband med att de skulle gripas som extra personal, däribland den nu åtalade polisen kallades in. Datortjuvarna greps och den nu åtalade polisen fick i uppdrag att flytta en beslagtagen bil till polishuset i Ljungby.

Väl framme i polishuset noterade andra poliser att polismannen luktade alkohol. Han läkarundersöktes och det visade sig att han hade 1.05 promille alkohol i blodet.

Polismannen erkänner i förhören att han hade druckit både whiskey och starköl innan han åkte in till jobbet, men han säger att han inte kände sig berusad.

Men enligt åklagaren hade polismannen så mycket alkohol i kroppen att han nu åtalas för grovt rattfylleri, han åtalas även för tjänstefel. Polismannen själv erkänner i förhören att han gjort sig skyldig till grovt rattfylleri.

Polisens informationsansvarige Börje Ekelius säger att polismannen arbetar kvar, men att han i avvaktan på att domen ska falla har fråntagits vissa arbetsuppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".