Sofie Sjöberg Karlsson. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Ljungby

Sofie blev mobbad - rekommenderades att byta skola

1:25 min

I flera år var Sofie Sjöberg Karlsson från Ljungby utsatt för mobbing och kränkande behandling på sin skola. Så mycket att hon på Sunnerbogymnasiet till sist rekommenderades att byta skola. Sofie hamnade i Karlstad och är upprörd över att det var hon och inte mobbarna som behövde flytta.

Sofie Sjöberg Karlsson hamnade på ett gymnasium i Karlstad och hon är upprörd över att det var hon och inte mobbarna som behövde flytta, trots att skollagen säger att en elev får stängas av helt eller delvis om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero.

– Detta hände 2011 och 2007 så ändrade de lagen så att man får flytta mobbare. Att leva med den tanken nu i två år att de var tvungen att flytta på mig för att de inte fick flytta på mobbare och få det slängt i ansiktet att de ljög. Jag satt på botten då och de tog allt ifrån mig, berättar Sofie Sjöberg Karlsson.

Sofie utsattes för mobbning genom hela högstadiet och under de två första åren på gymnasiet. Efter många turer med samtal med lärare, rektor och kurator sa skolan att de inte kunde lösa problemet och att hon var tvungen att flytta. Mobbningen anmäldes till Skolinspektionen som gav Sunnerbogymnasiet en anmärkning för att de brustit i sina skyldigheter att motverka kränkande behandling. De bedömer däremot inte att det finns förutsättningar att ställa fram ett skadeståndskrav.

Hon bestämde sig till slut för att flytta till Karlstad där hon gick klart gymnasiet och fick många goda vänner. Sofie bär fortfarande på spår av kränkningarna men mår bättre i dag.

– Jag är den positiva lilla tjejen som var där förut, innan all mobbning, säger Sofie.

Sunnerbogymnasiets nuvarande samordnande rektor Jimmie Nilsson jobbade inte själv på skolan när det här inträffade, men säger att det inte skulle vara någon lösning i dag att flytta en mobbad till en annan skola:

– Absolut inte, och de har ju också skärpts i skollag att så ska det inte gå till. Det finns ju möjligheter att flytta på elever om det skulle bli nödvändigt, men jag hoppas man kan lösa sådant här utan att flytta på någon. Men om man nu kommer dit att man måste flytta på någon så kommer vi att göra det.

Enligt psykoterapeuten Åsa Landberg låter skolor av hänsyn och rädsla för mobbarnas föräldrar och anhöriga ofta bli att göra något tills mobboffret inte längre står ut och tvingas flytta:

– Det låter ju förfärligt, men jag är inte rädd för föräldrar och skulle inte använda det som skäl att låta bli att göra det som behövs.

Anna Lingsell

Anna Lingsell.

anna.lingsell@sverigesradio.se
054-777 26 41

Roger Bergvik

roger.bergvik@
sverigesradio.se
 
0470-72 60 55
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista