Oliver Rosengren, gruppledare för Nya Moderaterna i gymnasienämnden i Växjö. Foto: Privat
Växjö

Alliansförslag om färre skoldagar kriseras av egna leden

1:40 min

Förslaget från den borgerliga alliansen i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö, om att minska antalet skoldagar till det lägsta antal som lagen tillåter för att spara pengar, får nu kritik från de egna leden.

– Två dagars undervisning med hög kvalité kan göra mycket, så därför tror jag att det kan spela roll. Jag kommer göra vad jag kan för att förslaget ska omprövas, säger Rosengren.

Allianspolitikerna i skol,- och barnomsorgsnämndens arbetsutskott anser att antalet skoldagar kan minskas till det lägsta antal som lagen tillåter, det vill säga 178 stycken istället för som idag 180. Flera andra kommuner i länet har idag 178 skoldagar, några har också 179 dagar. Bara Tingsryd och Växjö har 180.

Beredd diskutera

Stefan Bergström (FP) som är ordförande i skol och barnomsorgsnämnden säger att besparingar är nödvändiga, speciellt med tanke på ökande barnkullar. Och genom mindre antal dagar skulle spara cirka 800 000 kronor per år, främst på skolmat och skolskjutsar.

Men efter dagens interna kritik är Bergström beredd att diskutera det här igen och han har nu skjutit fram beslutet till november.

– Alltså, många frågor just i skolan är känsliga och det här med skoldagar och skoltid är känslig fråga.

Men är det inte ett problem att de sätter sig så skarpt emot?

- Ja, det är naturligtvis ett problem och när man utsätts ett problem måste man fundera på hur man ska lösa problemet. En tanke jag har är att prata med mina allianskollegor i skol,- och barnomsorgsnämnden om att vi ska föra en dialog i alliansen totalt sätt, innan vi tar ett beslut i november, säger Bergström.

Och Oliver Rosengren skulle gärna snarare se en utökning av dagar för Växjös skolelever.

– I gymnasienämnden drev vi förra året igenom att vi antalet skoldagar utökades, för det var vår uppfattning om vad som var rätt väg att gå för att kunskap och möjligheter ska komma alla till del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista