1 av 5
Så här ser den omdiskuterade kavajen ut. Foto: Lena Gutavsson/ Sveriges Radio
2 av 5
Johan Harrysson. Foto: Växjö kommun
3 av 5
Fanny Elmgren, Caroline Carlsson, Hilda Lindström, Elin Rönndah, elever på Kungsmadskolan i Växjö. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
4 av 5
Aliko och Reza, elever på Kungsmadskolan. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
5 av 5
Glenn Mokvist elevassisten på Kungsmadsskolan. Foto: Dick Kardell/ Sveriges Radio
Växjö kommun

Gymnasiechefens kavajinköp får kritik

1:27 min

Gymnasiechefen i Växjö Johan Harryssons beslut att köpa in 20 representationskavajer för drygt 40 000 kronor har fått många att reagera - både politker från olika läger och anställda inom kommunen. Men själv har han inte tid två minuter för en intervju med P4 Kronobergs reporter - förrän imorgon.

De 20 kavajerna kostade drygt 40 000 kronor att köpa in. Och tanken är att de ska användas av både tjänstemän och politiker när de är ute och representerar. Men gymnasiechefen Johan Harrysson har fått stark kritik för sitt inköp. Inte minst från andra kommunanställda.

Anna Mattisson till exempel jobbar inom förskolan i kommunen och hon är kritisk. På hennes jobb är man ute i ur och skur och får inte ens ett regnställ.

– Vi har ju frågat om att få ett bra regnställ och ett vinterställ ett par gånger men vi får inga pengar. Jag tycker att det är lite galet.

Hade inte tid

Vi sökte gymnasiechefen Johan Harrysson hela förmiddagen för att ställa ett par frågor om kavajerna. Men i dag hade han inte tid.

På vår reporters fråga om han har tid att svara på ett par frågor svarade han att han hade lunch men att han kan boka en tid imorgon.

Men det tar bara en minut!

– Ja, men du, ska jag behöva säga det igen, nu har jag brått iväg, sa Johan Harrysson och skyndade iväg på lunch.

Och även på gymnasieskolorna i Växjö var det många som var upprörda över kavajinköpet idag, både elever och lärare. Så här var några av reaktionerna:

– Jag blir förbannad, det är min första reaktion. Jag blev skitarg helt enkelt. Vi har ju varit utsatta för åtstramningar under så många år och har jättestora grupper och elever som behöver stöd. Och så gör man så här.

De ska betala tillbaka

– 40 000 kronor är väl inte så mycket pengar men det är irriterande att man gör så här, det är en principsak.

– Jag kräver att Johan Harrysson och Rene Jaramillo betalar tillbaka pengarna. De ska tillbaka in i vår kassa och gå till något som är vettigt för verksamheten.

Kavajer orsakade fullmäktigedebatt

Gymnasiechefen i Växjö har köpt in 20 kavajer som arbetskläder till tjänstemän och politiker på förvaltningen. Kostnaden för kavajerna är drygt 41 000 kronor inklusive moms. Kavajinköpet blev allmänt känt i går på fullmäktige och kritiserades hårt av oppositionen.

Lena Gustavsson

Lena Gustavsson. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
lena.gustavsson@
sverigesradio.se

0470-72 60 69
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista