Magnus P Wåhlin, präst och förespråkare av bra mat. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Kronoberg

Prästen som predikar om bra mat

"Välj säsongsbetonad mat"
1:47 min

Magnus P Wåhlin är prästen som predikar både om Gud och om vikten av bra mat! Han är ekoteolog och tycker att det är viktigt att tänka på vad vi äter. Och bra mat behöver inte vara dyrare, menar han.
– Ät mer säsongsbetonat och mindre kött men av bra kvalitet, är hans bästa tips.

Att välja rätt matvaror idag är inte lätt. Affärerna lockar med frestande erbjudanden om billiga råvaror som inte alltid har producerats på ett miljömässigt bra sätt, varken för djur eller människor. Men det behöver inte alltid vara dyrare bara för att man väljer till exempel ekologisk kött, menar ekoteologen Magnus P Wåhlin:

– Du kan köpa ett dyrare och bättre kött men inte äta lika mycket. Kött ska vara ett garnityr och inte huvudingrediensen i en måltid. Det är kostsamt att tillverka ett kilo kött, det går till exempel åt tio kilo foder, och det tycker jag man ska tänka på både när man väljer mat i butiken och på lunchrestaurangen.

Och som präst predikar han ofta om vikten av att tänka klimatsmart och miljömässigt när det gäller maten.

– Har vi ingen jord kvar att leva på så finns det ju inget att predika om på söndagarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".