Polis körde beslagtagen bil på fyllan - får behålla jobbet

Den polisman i Kronobergs län som åtalats för grovt rattfylleri och tjänstefel får behålla sitt jobb och har inga disciplinära följder att vänta.

Det har polisens personalansvarsnämnd beslutat och avskriver ärendet.

- Det som varit avgörande är att han erkänt rattfylleriet och att han gått med på behandling för sitt alkoholberoende, säger nämndens jurist Ulf Berg till Sveriges Radio Kronoberg.

Däremot väntar en rättegång i tingsrätten för polismannen.

Maxstraffet för grovt rattfylleri är två års fängelse.

Det var i mitten av december förra året som polismannens kolleger avslöjade att han kört en beslagtagen bil med över en promille alkohol i blodet.

I polisförhören säger polismannen att han druckit en whisky och en starköl efter att han avslutat sitt arbete vid halvsextiden den aktuella dagen.

Men han förklarar att han inte kände sig påverkad och att han inte tänkte på att han druckit när han blev inkallad på grund av att en stöld avslöjats när hans bostad.

- Jag ville ju följa med och hjälpa till. Och i det läget var jag ju eld och lågor. Det var roligt att dom eventuellt tagit några som gör brott, berättar han.

Han fick senare uppdraget att köra en bil som tagits i beslag. Och det var efter den färden som hans kolleger reagerade på att han luktade alkohol.

- Jag vet att jag borde sagt att jag druckit. Men jag tänkte inte på det då, förklarar polismannen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".