1 av 2
2 av 2
Helena Engberg är skådespelare och konstnärlig producent och scenkonstnär för Potato Potato.
Eftermiddag i P4

Nytt samarbete om sexualundervisningen i skolan

Lyssna på hela reportaget
4:51 min

Lärare ska bli bättre på att prata om sex med sina elever. Det är målet när Kulturparken Småland och projektet "På tal om 6" nu har dragit ihop ett samarbete om just sexualundervisningen i skolan. Idag har en humoristisk teaterföreställning premiär på Utvandrarnas hus i Växjö - och det här är just för att lyfta frågan kring att våga prata om sexualitet.

– Det kommer att vara en föreställning som heter "Sug F*, Slicka K**" och det är Potato Potato, ett scenkollektiv från Malmö, som har gjort den här föreställningen. Det tas upp ämnen som normer, sexualitet och fördomar, berättar Elina Lööw på Kulturparken Småland.

Samarbetet görs också tillsammans med projektet På tal om 6 där Karin Carlsson är projektledare.

– På tal om 6 jobbar väldigt konkret med sexualundervisning i skolor,  vill även jobba mer med det också utanför skolorna. Det är en så viktig del i hur vi ser på varandra som människor. Och sexualiteten är också en så stor del av att vara människa, säger hon och fortsätter:

– Det vi vill göra med det här är att problematisera lite och göra en humoristisk sexualundervisning och framför allt peppa lärarna till att prata om det här och berätta att det finns så mycket verktyg att jobba med det här i skolan. Vi jobbar ju med ett skolmaterial där vi har producerat kortfilmer med tillhörande diskussionsövningar, så att läraren väldigt konkret kan jobba med de här frågorna. Man lyfter en diskussion i klassrummet och på så vis kan man synliggöra normer och jobba normkritiskt som lärare.

Även Karin Nilsson jobbar med På tal om 6 och är med i det här projektet. Jag ställer frågan hur hon upplever att det ser ut med sexualundervisningen i skolorna idag.

– Vi har ju obligatorisk sexualundervisning i skolorna idag. Den nya skolreformen från år 2011 tar upp sexualitet och identitet mycket bredare än innan, så nu kan man arbeta med sexualitet i historien, prata om HBTQ-personers rättigheter och liknande. Och det här är ett sätt att lyfta frågan. Sedan är det också lärarnas skyldighet att lyfta de här ämnena, säger Karin Nilsson.

Är de dåliga på det idag, att prata om sex med eleverna?

– Absolut inte dåliga, men man kan bli bättre och arbeta mer normkritiskt.

Både lärare, skolpersonal och allmänheten har bjudits in till teaterföreställningen, som också slås samman med Kulturparken Smålands utställlning med Nina Hermanssons illustrationer som berör samma ämne - just sexualitet.

I ljudklippet kan du också höra Helena Engberg som är skådespelare och konstnärlig producent och scenkonstnär för Potato Potato som sätter upp föreställningen.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".