1 av 2
Helgö i skymningsljus. Vackert, men under marken döljer sig gamla utsläpp. Foto: Karin Ernsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Lösningemedlen i marken på Helgö får ligga kvar, det är beskedet från Växjö kommun. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Växjö

Ingen sanering av farliga föroreningar på Helgö

Kommunen: Det är svårt att göra någonting
1:45 min

Föroreningarna på Södra Helgö utanför Växjö får ligga kvar, det blir troligen ingen sanering.
En stor färsk undersökning visar att marken och grundvattnet fortfarande är förgiftad av farligt lösningsmedel - men att det inte blivit värre.

– Det skulle krävas enorma insatser och mycket störningar för de boende där ute som vi i dag inte bedömer står i proportion till eventuella vinster av sanering, säger Per Fogelström, miljö - och hälsoskyddsinspektör i Växjö kommun.

För många år sedan låg en industri på Helgö. Och i slutet av 90-talet upptäckte man att en dricksvattenbrunn var förgiftad - av klorerade lösningsmedel från fabriken.

Stort område förorenat

Då, för drygt 10 år sedan, gjordes en större undersökning av området som visade att ett stort område var förorenat, flera hus låg i farozonen.

Gifterna som är mycket farliga för hälsan, hade bland annat spridit sig till grundvattnet. Men då bedömde myndigheterna att en sanering skulle bli för dyr och orsaka för mycket störningar för de som bor på Helgö. Hus skulle få rivas till exempel.

Nu har Växjö kommun låtit göra en ny studie för att återigen bedöma riskerna för de som bor där. Undersökningen visar att det varken blivit bättre eller sämre.

Hyreshus på området

-- Det har inte hänt speciellt mycket med föroreningen, den ligger kvar och kommer att ligga kvar i åtskilliga hundratals år och eftersom den ligger på den här platsen är det svårt att göra någonting, säger Per Fogelström.

Ett 10-tal fastigheter ligger i påverkansområdet av föroreningarna, men i det mest förorenade området finns ett hyreshus och två villor, enligt Per Fogelström.

Hur ligger det till nu då med dricksvattnet i brunnarna?

– De flesta har dricksvatten där vi inte kan hitta det här ämnet överhuvudtaget. I en brunn finns det en viss påverkan men rätt långt ifrån de gränsvärden som finns.

Så beskedet från Per Fogelström vad gäller en sanering är samma efter den här undersökning som för 10 år sedan. För dyrt och för krångligt att sanera. Tråkigt, tycker Per Fogelström.

– När man har en sådan här kraftig förorening och vi vet att det finns rätt stora risker med den, är det tråkigt att inte få någon slutlig lösning. Men det är som det är, med dagens kunskap och med den teknik som finns så kan vi helt enkelt inte göra något åt detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".