Länsstyrelsen Kronoberg

"Vissa jägare är sexistiska mot kvinnliga tjänstemän"

1:24 min

Flera kvinnliga medarbetare på länsstyrelsen upplever att det i kommunikationen med vissa jägare förekommer hårda ord och fördomar kring kvinnliga tjänstemän. Det här kom upp vid ett möte på Länsstyrelsen igår och miljövårdsdirektör Tomas Persson har nu beslutat att lyfta frågan med bland annat Viltförvaltningsdelegationen.

Elisabeth Ardö, som är naturskyddschef med ansvar för jaktfrågor på Länsstyrelsen, beskriver hur kvinnliga medarbetare drabbas:

– Det kan handla om sexistiska skämt, härskartekniker och kommentarer som "lilla gumman". Det här är ett sätt att bemöta oss utifrån vårt kön som inte är okey, säger hon.

Både Elisabet Ardö och Tomas Persson på Länsstyrelsen vill poängtera att det här handlar om enskilda jägare och att de allra flesta jägare har ett bra bemötande.

Men det förekommer oacceptabla attityder och dessa är det viktigt att bekämta, menar Tomas Persson, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen.

– Jag är både förbannad och frustrerad över att våra kvinnliga tjänstemän ska behöva utsättas för sådant här. I vissa fall riskerar jag att bli av med kompetenta tjänstemän på grund av sådana här attityder från några enskilda individer inom jägarkåren.

– Inom länsstyrelsen är vi mycket måna om att ha ett bra jämställdhetsarbete och därför är det viktigt att hela tiden bekämpa sådant här när det uppstår, säger han.

"Jägare är en bunt halvalkoholiserade glesbygdsbor"

En av landets alla jägare. Foto: TT

"Jägare är en bunt halvalkoholiserade glesbygdsbor" Det anklagas miljövårdsdirektör Tomas Persson för att ha sagt på ett möte. – Jag sa det inte på det sättet. Det var en diskussion uppe kring att flera kvinnliga medarbetare upplever att i kommunikationen med jägare så förekommer det ganska hårda ord och fördomar kring kvinnliga tjänstemän, säger Tomas Persson, som ber om ursäkt om någon har missuppfattat hans ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista