Lennart Burde som äger hyreshuset på Södra Helgö. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Helgö

Fastighetsägare om kommunalt vatten till Helgö: Kommunen borde hjälpa till

1:58 min

Även om Växjö kommun inte tycker att det ärvärt att sanera gifterna på Södra Helgö borde kommunalt vatten dras fram för att minimera riskerna i framtiden. Men det här är inget kommunen vill betala - utan tycker att fastighetsägarna ska stå för själva. Det tycker Lennart Burde som äger hyreshuset på Södra Helgö är fel.

– Kommunens uppskattning var väl i storleksordningen 2,5 miljon kronor som vi skulle investera, jag förstår väl att man får ta de fulla kostnaderna vid en nyexploatering, men för de hushåll här som oförskyllt hamnat i den här situationen, borde det finnas något litet utrymme att hjälpa till, tycker Lennart Burde.

Har ni ställt frågan till kommunen om man kan hjälpa er här?

– Ja och svaret är kristallklart. Ingen hjälp!

Vi träffas på "brottsplatsen" som Lennart Burde själv uttrycker sig. Precis här vid strandkanten ligger hans hyreshus, ett hus som tidigare var den industri som för många år sedan släppte ut klorerade lösningsmedel som fortfarande förgiftar marken här och som spridit sig till grundvattnet bland annat.

I riskzonen

10 fastigheter här i närheten bedöms ligga i riskzonen. Men det är precis här där vi står som det är allra mest koncentration av gifterna som upptäcktes i slutet av 90-talet. Men i dag är inte Lennart Burde orolig.

- Nej, vi har ett bra vatten idag från en grävd brunn och vi far inte illa av det. Det finns en liten yta på marken här som vi inte ska odla grönsaker, men det känner vi ju till.

Men i den färska utredningen som kommunen låtit göra för att återigen bedöma riskerna av utsläppet, står det att även om vattnet i brunnarna i dag är okej, så finns det stora risker i framtiden. För de fastigheter som ligger närmast här.

Lite vettlöst

"Alla typer av markarbeten, nybyggnation och odling av grödor kan innebära akuta hälsorisker" står det i utredningen som också säger att kommunalt vatten borde dras hit, en nödvändig skyddsåtgärd för framtiden.

Men Lennart Burdes hyresgäster, som alltså tar vatten från en grävd brunn idag och där vattnet inte bedöms som hälsofarligt, tycker att det är ett klokt beslut av kommunen att inte dra i gång en stor sanering

– Ekonomiskt sett är det lite vettlöst att investera 35-40 miljoner i en sanering här, sedan kan man ju fråga sig om man ska dra in kommunalt vatten eller inte, men det är en annan fråga, säger Lennart Burde

Ingen sanering av förorenad mark på Helgö

Lösningemedlen i marken på Helgö får ligga kvar, det är beskedet från Växjö kommun. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio

Föroreningarna på Södra Helgö utanför Växjö får ligga kvar, det blir troligen ingen sanering.
En stor färsk undersökning visar att marken och grundvattnet fortfarande är förgiftad av farligt lösningsmedel - men att det inte blivit värre.

Karin Ernstsson

Karin Ernstsson. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
karin.ernstsson@
sverigesradio.se

0470-72 60 53
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista