Frysta sparpengar största hindret för att anställa nya poliser

Pengar som polisen sparat har frysts av regeringen. Det är det största hindret när man nu ska anställa de tusentals nya poliser som utbildas i bland annat Växjö.

Det handlar om hundratals miljoner kronor som ”blev över” under 2004, och som bland annat skulle användas till att anställa nya poliser. Men nu finns pengarna alltså inte kvar. Det säger Ann-Sofie Löth, ekonomichef på Rikspolisstyrelsen.

-De finns inte, samtidigt som de måste finnas, eftersom regeringen har beslutat att de 4000 poliser som utbildas ska anställas.

Som vi tidigare berättat, begär Rikspolisstyrelsen mer pengar av regeringen. Enligt Ann-Sofie Löth finns det flera skäl till att det fattas pengar. Dels har regeringen alltså fryst större delen av det så kallade anslagssparandet, närmare bestämt 325 av de 375 miljoner kronor som ”blev över” under 2004. Pengar som egentligen redan var intecknade, bland annat till att anställa 270 nya poliser. Därutöver har man fått ett sparkrav på 90 miljoner kronor under 2005.

Men att anställa alla nya poliser är alltså inget som Rikspolisstyrelsen kan prioritera bort, och därför måste man nu spara på annat håll. Det sker bland annat genom att man gör sig av med administrativ personal. Samtidigt ska 1200 äldre poliser få gå i förtidspension. Och att byta ut gamla poliser mot nya kan vara en fördel i sig, eftersom yngre poliser till exempel klarar skiftarbete bättre, säger Ann-Sofie Löth.

-Det finns ju en medicinsk gräns, efter vilken det inte är lämpligt att jobba natt eller att jobba i skift, vilket ju vår personal gör. Risken är naturligtvis å andra sidan att man får kompetenstapp. Det är ju en balansgång som man får lov att gå, säger Ann-Sofie Löth.

Men trots alla sparåtgärder, så kommer man att hamna i ett mycket svårt läge, om det inte kommer till mer pengar, säger Ann-Sofie Löth.

-Det vill jag helst inte tänka på... Om vi inte får disponera vårt anslagssparande, om vi inte får möjlighet att utnyttja en anslagskredit, om vi inte får ytterligare pengar 2006 och framåt - då befinner vi oss i ett mycket svårt läge, säger hon. Egentligen går det inte att hantera med några enkla åtgärder. Det vore olyckligt om vi hamnar i en situation där vi vidtar alltför snabba, alltför oövertänkta åtgärder som att säga upp alla civilanställda, som vi har möjlighet att göra. Det vore mycket olyckligt, säger Ann-Sofie Löth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".