SKÄMSKARTAN

Fortfarande stora brister i mobiltäckningen på landsbygden

1:12 min

I våras sammanställde vi tillsammans med er lyssnare en "skämskarta" över mobilnätet i Kronoberg som visade att de finns stora brister. Men sedan dess har inget eller mycket lite hänt, för fortfarande är det många på landsbygden som har problem med täckningen. Men IT- och energiminister Anna-Karin Hatts statssekreterare som idag besökte Växjö utlovar bättring.

När IT- och energiminister Anna-Karin Hatts statssekreterare Daniel Johansson besökte Växjö i dag för att prata om just mobiltäckning så lovade han att förbättringar är på gång.

– Vi har gett uppdrag till Post och telestyrelsen, och även PTS tillsammans med konsumentverket, att titta just på om kartorna stämmer, är det här rimligt? PTS har genomfört stickprovsmätningar och faktiskt gått ut och testat runt om i hela landet och bilden är nerslående, säger Daniel Johansson.

Men ska det behöva se ut såhär 2013 att man inte ens kan ringa hemifrån?

– Nej, det är klar att det inte ska behöva se ut på det sättet, men jag har goda förhoppningar att utbyggnaden som sker av 4G och även 3G ska kunna bidra till en förbättring. Och vi har givit PTS väldigt starkt mandat att utöva påtryckningar och kontroll av att det här faktist sker också, det är det vi bidrar med främst. Sen får vi se, om inte det här löser sig, då får vi överväga att göra ytterligare åtgärder.

När kommer man ha en ordentlig täckning?

– Det är typiskt en sådan fråga jag inte kan ge ett exakt svar på, men jag hoppas att inom ett par tre år att man kan se en markant förbättring, säger Daniel Johansson.

Och då ska även kronobergarna ringas hemifrån?

– Ja, det är min absoluta förhoppning och tro faktiskt.

Men det är inget du kan lova?

– Nej, jag fodrar inte över alla instrumenten, men vi gör vad vi kan för att så ska bli fallet, säger Daniel Johansson, IT- och energiminister Anna-Karin Hatts statssekreterare.     

KOMMENTERA: Hur ser det ut där du befinner dig?

Skämskartan kunde vi teckna tack vare lyssnarna. Fler nyheter gjorda tack vare lyssnarna kan du ta del av här intill. Men allra helst - gå med i vårt lyssnarnätverk - du hittar det här!

Eva via Facebook

Angående mobiltäckning i Markaryd-Örnafälla så har det inte blivit bättre. Har 3 till både dator och telefon. Blir ständigt nerkopplad och samtalen bryts...Vad göra?

Skämskarta över Kronoberg

Skämskarta över Kronoberg

P4 Kronoberg granskade mobiltäckningen i länet. Tillsammans med er lyssnare tecknade vi den riktiga kartan över problemen.

Anita via Facebook

Efter stormen förra måndagen hade vi ingen mobil - över huvud taget - mellan måndag och torsdag trots två samtal till Telia och vi bor strax utanför Angelstad, en mil från Ljungby. Två km härifrån finns en mobilmast som aldrig fungerar vid strömavbrott!

Dick Kardell

0470-72 60 50

dick.kardell
@sverigesradio.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.