SVERIGE

Svåra regler när det gäller auktioner på Facebook

Det är inte alltid det går så långt som till domstol - men att köpa och sälja saker på Facebook kan resultera i bråk.

– Kunskapen om konsumentjuridik är bedrövlig, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell.

Möbler, kläder och navelpiercingar. Listan kan göras lång över vad du kan köpa på auktionssidor på Facebook. Allt fler handlar, men konsumentrådgivare menar att många är alldeles för dåligt insatta i vilka regler som gäller.

--Vi är godtrogna. Man vill så gärna göra ett kap, säger Maria Wiezell.

Men det är inte bara köparens okunskap som kan ställa till det. Även okunskap om vad man som säljare får göra kan leda till problem.

Flera ville ha skåp

I oktober spårade en Facebookauktion ur och fallet ska lösas i tingsrätten. Olika sluttider på auktionen om ett gammalt butiksskåp gjorde en 38-årig kvinna upprörd. Hon trodde att skåpet var hennes, men säljaren sålde till den som hade det högsta budet vid den senare sluttiden, skriver nsd.se.

"Jag brukar inte vara den som bråkar, men detta var verkligen ett skåp som jag ville ha" skriver 38-åringen i ett meddelande, som bifogats till stämningsansökan.

Inte samma skydd

Köplagen reglerar köp mellan privatpersoner. Lagen gör det möjligt att komma överens om andra bestämmelser än de som står i lagen och du kan få ett sämre skydd än vad lagen kräver.

– Visst är det ett problem att det inte är ett företag bakom. Blocket till exempel har ju betalningssystem, försäkringar och kontroll på ett annat sätt, säger Johan Sundberg, konsumentvägledare på Luleå kommun.

Både Johan Sundberg och Maria Wiezell säger att problemen kring auktionerna fortfarande är små, men de tror definitivt att meningsskiljaktigheter likt det med butiksskåpet kommer att upprepas.

– Många lägger upp och följer inte den skyddslagstiftning som finns för konsumenter, säger Maria Wiezell.

Johanna Westergård/TT

Nyheterna P4 Kronoberg

nyheter.kronoberg@
sverigesradio.se

0470-72 60 50
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista